ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, consideră că prin Legea Învățământului, recent adoptată, Ucraina „a înjunghiat pe la spate” România și Ungaria, țări care au susținut acordul de cooperare europeană al Ucrainei.

Peter Szijjarto a declarat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă comună cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, că interesul Ungariei este să formeze și să păstreze un parteneriat strategic între România și Ungaria, un punct forte al dialogului fiind situația din Ucraina în urma adoptării Legii Învățământului.

„În pofida cererilor din partea României și Ungariei împotriva adoptării acestei Legi a Învățământului care lezează drepturile minorităților naționale, legea a fost adoptată în Ucraina. Aceasta lezează drepturile minorităților naționale, ale românilor și maghiarilor care trăiesc în Ucraina. Sunt 500.000 de români și maghiari care trăiesc în Ucraina și este normal ca cele două țări să acționeze împreună în această situație și această acțiune comună va persista și în viitor. Legea din Ucraina este împotriva acordurilor europene în vigoare, pentru că în acordul de cooperare se spune că nu se pot face pași înapoi în ceea ce privește drepturile minorităților. Nu doar România, ci și Ungaria a fost pentru semnarea acestui acord, și considerăm că, prin acceptarea Legii Învățământului, Ucraina ne-a înjunghiat pe la spate. Această lege este contrară Constituției Ucrainei, din moment ce discriminează minoritățile naționale”, a spus Szijjarto, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, noua Lege Învățământlui din Ucraina oferă mai multe drepturi tătarilor din Crimeea decât românilor și maghiarilor din Ucraina.