ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 12:32 ActiveNews a aflat că fata (S.R.) este elevă de liceu și este din Târgu Secuiesc. Tânara nu este la prima ispravă de acest gen, ea recitând astfel de poezii și în anii trecuți, nu doar în localitatea covasnăeană. 

Pe facebook, ea apare alături de membrii trupei Karpatia(FOTO), una dintre cele mai xenofobe trupe ungurești. Solistul acestei formații, Petras Janos Laszlo, a fost trimis în judecată, recent, fiind acuzat de infracțiuni de promovare a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unei infracțiuni contra păcii și omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, săvârșită prin orice mijloace, în public.

 
Profilul tinerei abundă în fotografii care regretă tratatul de la Trianon, dar și cu tânăra susținând cauza celor care susțin că așa-zisul "Ținut Secuiesc nu e România''
 

Știrea inițială

 

Un filmuleț în care o tânără de etnie maghiară recită plină de patos un poem dedicat ”Ungariei Mari” face valuri pe internet.


Se pare că înregistrarea a fost făcută în ianuarie 2016, în timpul unui eveniment organizat de ”Organizatia celor 64 de comitate”, condusă de Beke Istvan Attila, cel care a fost arestat pentru că ar fi plănuit un atac terorist la Târgul Secuiesc.

Beke a fost arestat preventiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, la începutul lunii decembrie 2015, fiind anchetat de DIICOT pentru ca a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv de Ziua Națională a României, în timpul parade militare din orașul Târgu Secuiesc, unde suspectul locuiește.

Tânăra de doar 15 ani recită despre faptul că „este greu să fii ungur în România”, ”Ardealul aparține doar Ungariei Mari” și că ”Occidentul a rupt Ungaria în bucăți și a dat Ardealul românilor”, informează voceatransilvaniei.ro.

Burik János a scris pe contul său de Facebook că ”mulți oameni sunt mândri să fie maghiari. Ascultați această fetiță ce la 15 ani a scris o poezie”.

Potrivit celor care au distribuit video-ul, ideile principale pe care le recită tânăra sunt următoarele:

„- occidentalii au rupt Ungaria în bucăți și-au dat Ardealul românilor.
– ungurii au stat numai și s-au uitat și astfel au rămas fără casă.
– speră ca Ardealul se va întoarce „acasă”, la Ungaria.
– stie ca si pe ei (audienta) ii doare Trianonul.
– e greu sa fii ungur in Romania.
– nu suporta sa fie considerati romani.
– pamantul Ardealului e strict numai al ungurimii si al nimanui altcuiva.
– se vor bate si vor muri pentru Ardeal.
– nu-si vor da niciodata casele romanilor lacomi.
– Ardealul apartine doar Ungariei Mari”