ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noi probleme ies la iveală în cadrul sistemului de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului după ce doi frați au dezvăluit calvarul prin care au trecut la centrul de plasament din Caraş-Severin. Minorul G. V. R. a povestit că a fost bătut în repetate rânduri de către şeful de centru, iar sora acestuia, Ionela, în vârstă de 19 ani, s-a hotărât să vorbească şi să spună că același personaj a încercat să abuzeze sexual de ea. Ionela a fost, până zilele trecute sub tutela aceluiaşi şef de centru Ş. F., însă, devenind majoră, de curând a făcut cerere şi de două zile i s-a aprobat să iasă de sub măsura de protecţie a DGASP Caraş-Severin, anunță argument-cs.ro.

Cei doi frați au moștenit de la părinții care au decedat în urmă cu mai mulți ani o garsonieră, în care Ionela dorește să se mute, însă acest spațiu arată deplorabil din spusele fetei, care îl acuză pe șeful centru  de starea în care a ajuns garsoniera, mai ales că tutorele le oprea bani din alocaţia de 28 de lei pe care o primesc lunar. Acesta le lua câte 8 lei pe lună ca să achite cheltuielile la garsonieră. După ce Ionela a luat legătura cu administratorul blocului, acesta i-a spus că nu s-au plătit cheltuielile de mai mult timp.

Același șef de centru, ca tutore, administrează și conturile celor doi fraţi în care le sunt virate pensiile de urmaş, însă în momentul în care Ionela a cerut explicații, şeful de centru nu i-a dat decât răspunsuri evazive și se pare că acesta nu a lucrat niciodată cu vreo bancă pentru depozitarea banilor. Ionela va primi ajutorul unei doamne de încredere pentru a verifica câţi bani au intrat în cont, câţi s-au scos şi pentru ce anume.

”Garsoniera e varză, nu se poate locui acolo. Nu am cum să mă mut acolo până nu o repar. Totul e spart, răsturnat. M-am mirat când am văzut cum e, mai ales că, la un moment dat, aşa am înţeles de la domnul (n.n. – Ş. F.) că a închiriat garsoniera. Păi, dacă a închiriat-o, unde sunt banii, că mie nu mi-a dat nimic. Dimpotrivă, mi-a luat”.

Ionela a povestit și experiența teribilă pe care a avut-o cu șeful centrului:

„Domnul Ş. F. m-a chemat să merg cu el cu maşina ca să vorbească cu mine despre garsonieră. A fost doar un motiv, pentru că m-a dus în afara oraşului, la Moniom. Acolo a oprit maşina şi a început să mă pipăie şi să mă întrebe dacă îl iubesc. Eu i-am zis că da, îl iubesc ca pe un tată şi să mă lase în pace. Dar el a continuat şi tot voia să mă pupe şi zicea că vrea să-l iubesc altfel. Eu m-am opus, m-am zbătut şi, după aia el renunţat. Am auzit că şi cu alte fete a făcut la fel şi că unele s-au lăsat de frică. Eu am tot auzit, dar după ce am păţit, cred că e adevărat ce am auzit despre ce făcea”.

În sprijinul declarațiilor celor doi frați, un angajat al DGASP Caraş-Severin a povestit că șeful centrului este un om violent de care se tem nu numai copiii, ci şi alţi angajaţi din subordinea sa deoarece ”e mare şi tare în centru, mai ales că e ginerele ştiţi dumneavoastră al cui”.  (n.n. - cel acuzat este ginerele unui fost angajat important din Consiliul Judeţean Caraş-Severin, care, între timp, a ieşit la pensie).

Sub protecţia anonimatului, angajatul respectiv a mai dezvăluit că, în mai multe rânduri, unii copii de la centrul de plasament se ascundeau la el în birou, fiindcă fugeau înfricoşaţi de şeful de centru care îi bătea. „Un astfel de om nu are ce căuta să lucreze cu copiii”, a mai spus angajatul sub protecția anonimatului.

Sursa Foto: argument-cs.ro