ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


James Stewart are 55 ani și este din Chicago, dar locuiește de 4 ani și jumătate la Giulvăz, în județul Timiș. „Pot spune că am făcut o alegere înțeleaptă. Nu regret nimic”, le-a declarat James Stewart reporterilor de la Renașterea Bănățeană.

Bărbatul, pe care sătenii îl numesc „Americanul”, și-a petrecut tinerețea ca soldat și spune că a văzut „toată lumea”.

„Am lucrat în armata terestră de la 19 la 39 de ani, pentru asigurarea securității bazelor militare din Orientul Mijlociu, dar și la serviciile de antidrog și antiterorism din Europa. După ce mi-am cunoscut, în Germania - unde trăiam de când m-am retras din armată și aveam și cetățenie -, viitoarea soție, româncă, am venit să văd România și am decis să ne stabilim aici. Ceea ce îmi oferă această țară nu am găsit nicăieri”, mărturisește James Stewart.
 
Primul lucru pe care l-a făcut la Giulvăz au fost... să gătească sarmale, pentru că auzise că sunt delicioase.

„A fost primul contact cu ceea ce înseamnă să trăiești în România și mi-a plăcut nespus. Eu am fost crescut cu hamburgher și steak, însă încet - încet, în meniul de bucătar am introdus ciorbele, salata de boeuf și cea de vinete și alte bunătăți specifice, printre care și prăjiturile”, povestește James Stewart.

După ce a descoperit bucătăria românească, cea de-a doua bucurie pe care și-a făcut-o „Americanul” la Giulvăz a fost munca în gospodărie.

„Mi-am luat aici o casă și am început s-o renovez singur, cu puțin ajutor de la vecini. Încă n-am terminat tot ce mi-am propus să fac, dar nu mă grăbesc, căci această muncă, să construiesc și să decorez cu propriile mâini, îmi face o deosebită plăcere”, spune James Stewart.

După aproape cinci ani în România, „Americanul” a ajuns să ne înțeleagă graiul, iar oamenii din sat îi intuiesc răspunsurile. „Încă mai sunt cazuri în care folosim limbajul semnelor. Dar e ok, sunt cei mai prietenoși oameni pe care i-am întâlnit vreodată”, mărturisește Stewart.

Localnicii din Giulvăz au descoperit că pasiunea „Americanului” este cântatul la saxofon. „Am studiat saxofonul timp de nouă ani, la școală și am activat atât în formația de jazz, cât și în orchestră. Chiar și în Germania am avut un band. La Giulvăz cânt rock, muzică clasică, folk, pop și piese din muzicaluri”, spune James Stewart.

Dar starea drumurilor din zonă l-au determinat să renunțe la o altă pasiune, shoppingul.  „În România, drumurile sunt proaste, deși sunt reparate des, însă treaba nu este bine făcută. Pe lângă faptul că îmi strică mașina, mai e și periculos”, consideră Stewart, care preferă acum să se aprovizioneze doar de la magazinul din sat.

Pentru „Americanul” din Giulvăz, România reprezintă țara tuturor posibilităților. „Aici e mai bine ca acasă, în America. E liniște și nu ai nici un stres”, spune el. „În țara natală, mergi la serviciu, apoi o pauză de cafea și iar muncă. La sfârșitul programului, ieși la o pizza sau la un local, apoi te odihnești pentru a doua zi. Iar mâine, e la fel, aceeași rutină.

La Giulvăz, am posibilitatea să îmi renovez casa, să fac plajă în curte, să ies cu oamenii din sat la o bere, să cresc câini și pisici, să mă simt liber… Poate lipsesc alte lucruri, dar nu e vorba de ce ai, ci de cum te simți. Cred că mai importante sunt lucrurile care te fac să te simți bine”, declară James Steward.