ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierul independent Andrei Postolache a depus un proiect de hotărâre locală pentru eliminarea mesele publice oferite în Piața Unirii din Iași, în fiecare an, în zilele de 24 Ianuarie și 1 Decembrie. 

„Am depus astăzi un proiect de hotărâre locală prin care eliminăm mesele publice (5000 de plăcinte în 2017) date în Piața Unirii de 24 Ianuarie și 1 Decembrie, ocazii constante de îmbulzeală și umilință, iar cu acei bani, printre altele, distribuim cărți gratis participanților la festivități. Printre sugestiile primite într-o consultare publică ad-hoc au fost Constituția României și 1984, de George Orwell. 

Aceste mese nu pot fi numite acțiuni sociale, pentru că dacă vrei să ajuți nevoiașii nu-i hrănești de două ori pe an în piața publică cu presa de față, o faci altfel. Ele sunt spectacole politice învechite care pervertesc scopul nobil al sărbătoririi acestor zile naționale și a semnificației lor”, scrie consilierul pe pagina sa de facebook.
 
El publică și proiectul de hotărâre locală:

„Art.1. În cadrul festivităților organizate de Primăria Iași cu ocazia zilelor de 24 Ianuarie și 1 Decembrie, nu se vor mai oferi mese gratuite pentru participanții la festivitățile din Piața Unirii.

Art. 2. În limitele bugetului, sumele care se foloseau până acum pe aceste mese se vor folosi pentru următoarele:

1. Organizarea de către Primărie a unor evenimente de voluntariat în acele zile prin care locuitorii Iașului să fie încurajați să doneze sau să se voluntarize în acțiuni de ajutorare a nevoiașilor; 

2. Suplimentarea în aceste zile a bugetului uzual alocat cantinelor sociale și altor mecanisme de ajutorare a nevoiașilor; 

3. Distribuirea gratuită, la festivitățile din Piața Unirii, a unui număr de exemplare din diverse cărți, cum ar fi de exemplu: Constituția României, cărți despre istoria Iașului (de exemplu Vasile Panopol - Pe ulițele Iașului, sau cărțile lui Ion Mitican), cărți despre evenimentul sărbătorit, cărți din literatura universală despre libertate și prețul pierderii ei (de exemplu George Orwell - 1984).

Art. 3. Activitățile de la Art 2, aliniatele 1) și 1) nu se vor desfășura în Piața Unirii sau oriunde în vecinătatea festivităților oficiale, ci acolo unde sunt nevoiașii: fie pe stradă, fie la diversele centre de plasament sau cantine sociale unde aceste activități se pot desfășura în cadrul lor normal. 

Art. 4. Împărțirea banilor între activitățile de mai sus, și forma detaliată de organizare a acestor activități se va decide de la an la an, căzând în responsabilitatea executivului local.”