ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forumul civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD), după ce organizația a fost reclamată de către „Asociația pentru protecția drepturilor minoritare Miko Imre”, condusă de UDMR-istul Zsigmond Jozsef, consilier local al Primăriei Sfântu Gheorghe.

Joszef Zsigmond acuză Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, dar și Centrul Cultural Toplița, în calitate de organizatori ai Universității de Vară de la Izvoru Mureșului , pe motiv că ar „instiga la ură și discriminare”, iar în cadrul evenimentului amintit s-ar prezenta „informații false cu scopul de a crea o atmosferă degradantă și naționalist șovină la adresa poporului maghiar”.

UDMR-istul susține că mai multe informații prezentate în cadrul Universității de Vară de la Izvoru Mureșului ar fi „false și în același timp au scopul instigării la ură, deoarece sunt mesaje degradante, care au caracter de propagandă naționalist-șovină, de provocare”.

Zsigmond susține că la eveniment au fost invitate persoane „care sunt cunoscuți în special pentru activitățile și manifestările lor antimaghiare”, și că organizatorii ar fi trebuit să prezinte și „o opinie contrară”. Mai exact, organizatorii „Universității de Vară” sunt acuzați sunt acuzați că au adoptat o rezoluție în care deplâng faptul că unii elevi maghiari nu învață limba română, „ceea ce favorizează segregarea pe criterii etnice și acumularea unor tensiuni nefirești în relațiile interetnice” sau că pe teritoriul României continuă procesele de maghiarizare.

De asemenea, în rezoluția participanților se face referire la consolidarea suveranității statului român pe întreg teritoriul național sau conectarea tuturor regiunilor țării, prin infrastructură corespunzătoare, la  rezolvarea situației cimitirului de la Valea Uzului, ceea ce în opinia UDMR-istului reprezintă un act de discriminare. 

Documentul cere autorităților prezervarea identității minorității românești din județele Covasna, Harghita și Mureș și să nu mai finanțeze proiectele care contravin intereselor naționale ale poporului român precum și ale bunei conviețuiri.
 
Universitatea de Vară Izvoru Mureșului s-a aflat la XII-a ediție și a reunit oameni de știință, academicieni, oameni politici, jurnaliști, cadre didactice care au discutat despre „România și românii de pretutindeni, în  primul an de la Centenarul Marii Uniri”. Despre ce s-a discutat la această ediție puteți discuta aici.
 
Este interesant dacă UDMR-istul Joszef Zsigmond a cerut prezentarea unui punct de vedere al comunității românești în cadrul Universității de la Băile Tușnad, acolo unde, de-a lungul timpului, s-au făcut nenumărate declarații provocatoare din partea liderilor maghiari.

Jozsef Zsigmond l-a mai reclamat la CNCD și pe George Simion, liderul Mișcării România Mare în Europa, pe motiva că a scris „ținutul secuiesc” cu litere mici și prin aceasta „domnul George Simion nu respectă regiunea amintită și nici pe cei care locuiesc în acea regiune, discriminând locuitorii pe bază de naționalitate”.