ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul liberal de Alba, Florin Roman, a anunțat că va intra în greva foamei, la vedere, în Parlament, din 18 septembrie, nemulțumit că nu a primit asigurări că Centenarul Unirii reprezintă o prioritate pentru Guvern.

„Am anunțat public de la tribuna Camerei Deputaților încă de la începutul lunii mai că intru în grevă japoneză în semn de protest față de modul în care guvernanții tratează cu dispreț Centenarul Marii Unirii. Tot atunci anunțam că, în cazul în care nu vor exista pași concreți, din luna septembrie voi intra într-o formă extremă de protest: greva foamei. Din păcate, lucrurile trenează: Monumentul Unirii (de la Alba Iulia — n.r.) este incert, clădirile istorice sunt nefinanțate, cu excepția Sălii Unirii (prinsă pe PNDL pe vremea tehnocraților), nu există un calendar oficial de evenimente pentru că ministrul Lucian Romașcanu urmărește încredințări directe și întârzie punerea la dispoziție a proiectelor depuse, nu avem buget, practic nu avem nimic, decât vorbe și promisiuni", a scris joi pe o rețea de socializare, liberalul.

Deputatul PNL susține că „cel mai grav lucru este însă tentativa de rescriere a istoriei naționale, de către un guvern anti-românesc, prin încercarea de a pune Alba Iulia, Capitala Marii Uniri, într-un rol decorativ" și că, de asemenea, „epicentrul evenimentelor este mutat spre București".

Florin Roman a mai opinat că „întârzierea deliberată a finanțărilor" pentru infrastructura istorică ar transforma Alba Iulia într-un imens șantier.

„Am prezentat proiectele guvernului, am încercat orice poartă de dialog pentru o cauză în care cred. În afară de povești și ironie, nu am primit asigurări că Centenarul Marii Uniri este o prioritate a Guvernului. Voi mai avea o ultimă discuție cu guvernul pentru a prezenta din nou această situație. Decizia mea este de a intra în greva foamei în Parlament pentru o cauză, nu pentru altceva", a mai spus Roman.

Liberalul a menționat că a anunțat Secretariatul general al Camerei Deputaților că va începe greva foamei în 18 septembrie pentru că dorește să participe mai întâi, alături de copilul său, la începerea noului an școlar.

„Solicitările sunt, în principal, legate de pregătirea Centenarului: 1. O poziție clară vizavi de realizarea Monumentului Unirii; 2. Lucrări de reabilitare la Muzeul Unirii, Catedrala Încoronării și la alte monumente istorice din Alba Iulia; 3. Declararea Sălii Unirii ca obiectiv de interes național; 4. Susținerea autorităților locale pentru realizarea busturilor de pe Aleea Unioniștilor; 5. Un buget explicit al Centenarului; 6. Desecretizarea urgentă a celor peste 1.000 de proiecte depuse la Ministerul Culturii pentru Centenar prin publicarea lor pe o platformă on-line pentru transparentizare; 7. Achiziții publice transparente prin licitație publică etc. Voi protesta în Parlament, în mod civilizat, iar în măsura în care voi putea fizic, voi participa la lucrările Parlamentului. Protestul va fi unul la vedere, transparent, onest", a precizat parlamentarul PNL.

Florin Roman a adăugat că a fost contactat de „mai mulți patrioți" care doresc să i se alăture în acest protest.

„Să speram că bunul Dumnezeu va da mintea cea de pe urmă decidenților! #Centenar-România! Și mai cred un lucru: că românii ar trebui să cinstească Centenarul nu doar în 2018, ci în perioada 2018-2022, când se împlinesc 100 de ani de la încoronarea întregitorilor României moderne, regele Ferdinand și Regina MariaȚ, a conchis Florin Roman.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews