ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 14:00 Ca urmare a știrii apărute pe ActiveNews în legătură cu Eloisa Bîrleanu, cetățean brazilian care nu mai poate intra pe teritoriul României, Ministerul Afacerilor Externe a trimis pe adresa redacției noastre un comunicat în care se fac mai multe precizări în legătură cu situația de față.

Iată comunicatul integral:

”Potrivit dispozițiilor cadrului normativ european în domeniul politicii uniforme de vize, cetățenii brazilieni sunt scutiți de la obligativitatea obținerii unei vize de scurtă ședere pentru a intra pe teritoriul Statelor Membre ale Uniunii Europene și, implicit, pentru a călători în România, pentru șederi care nu depășesc 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Cu toate acestea - după cum este cazul în orice Stat Membru UE - în vederea obținerii unui permis de ședere în România, anterior intrării pe teritoriul țării, cetățenii statelor terțe trebuie să se adreseze misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, în vederea solicitării unei vize de lungă ședere. Străinii căsătoriți cu cetățeni români pot solicita vize de lungă ședere în scopul reîntregirii familiei printr-o procedură simplificată din punct de vedere al documentelor necesare.

Totodată, în orice situație, potrivit legislației europene și naționale, cetățenilor care depășesc perioada maximă de ședere permisă în România, respectiv 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile, cu sau fără obligația de a deține o viză, nu le mai este permisă intrarea pe teritoriul țării, până la momentul la care poate fi calculată o nouă perioadă de 180 de zile prin raportare la perioada de ședere ilegală.

Cetățeana braziliană beneficiază, oricând, de posibilitatea solicitării unei vize de lungă ședere pentru reîntregirea familiei, la o misiune diplomatică sau la un oficiu consular al României, în orice stat în care va intra legal. Ca efect al obținerii vizei de lungă ședere, după intrarea în țară, cetățeana braziliană va fi în măsură a se adresa Inspectoratului General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru solicitarea unui permis de ședere temporară.

Ministerul Afacerilor Externe nu deține competențe pentru gestionarea situației cetățenilor străini odată ce aceștia au ajuns la frontiera de stat sau pe teritoriul țării. În egală măsură, Ministerul Afacerilor Externe nu deține atribuții cu privire la eliberarea de vize în punctele de trecere a frontierei de stat.”

Știrea inițială

 

Eloisa Bîrleanu, un fotomodel brazilian, trăiește un coșmar de trei zile și trei nopți, aceasta fiind ”captivă” în zona de tranzit a ”Aeroportului Henri Coandă”, acolo a dormit în această perioadă.


Chiar dacă este căsătorită cu un român, au un copil împreună și trăiesc în București, aceasta nu are actele în regulă, iar vineri, când s-a întors de la Londra, unde a participat la săptămâna modei, a fost oprită de polițiștii de frontieră români, anunță Știrleprotv.ro.

"Nu i s-a permis intrarea, întrucât a stat deja 90 de zile în decurs de 180 de zile", au declarat cei de la Poliția de Frontieră.

Conform legii, fotomodelul are două opțiuni, ori obține permis de ședere ori la fiecare 3 luni trebuie să plece și să reintre în țară. Cum nu a indeplinit niciuna dintre proceduri a rămas în zona de tranzit.

O problemă reclamată de cei doi soți o reprezintă faptul că pentru a prezenta un dosar complet la centrul pentru imigrări au așteptat patru luni după ANAF să le autentifice contractul de închiriere a casei.

În aceste condiții, femeia ar trebui ca în zilele următoare să plece intr-o alta țară, să solicite la ambasada României de acolo viza de ședere, să aștepte răspunsul și, apoi, să revină. De ce ministerul de externe nu poate să o ajute să-și rezolve problema direct de pe aeroport? Pentru că nu există o procedură în acest sens.