Un grup de credincioși din satul atul Derșida, județul Sălaj, va parcurge pe jos și în acest an drumul de peste 150 de kilometri până la mănăstirea clujeană Nicula, acolo unde pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, se vor aduna zeci de mii de oameni, informează Radio Renașterea, citată de Basilica.

Pelerinajul, cu o tradiție de peste 100 de ani, a început de joi, 11 august și se va încheia luni,15 august, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului.

 „De fericirea pe care o avem când ajungem la Mănăstirea Nicula nu ne putem lipsi și atât cât o să ne țină picioarele și sănătatea, noi vom încerca să păstrăm această tradiție și să fim prezenți la mănăstire, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului", a spus Codruța Chiș, organizatoarea pelerinilor din Derșida.
 
Numele Mănăstirii Nicula a ieșit la lumină de abia în primăvara anului 1699, prin icoana Maicii Domnului, zugrăvită în 1681 de către preotul ortodox Luca din Iclod, cumpărată de la acesta de nobilul român Ioan Cupșa și donată apoi Mănăstirii Nicula. Icoana, care este elementul central al pelerinajului, s-a dovedit a fi făcătoare de minuni.

Începând cu anul 1992, în condițiile libertății religioase de după Revoluția din Decembrie 1989, Mănăstirea Nicula a devenit al doilea mare centru de pelerinaj din România — după Mitropolia din Iași.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Ghighiu. Patriarhul Daniel: Hristos este izvorul vieții, iar Maica Domnului, prin puterea harului primit de la Iisus, devine și ea izvor purtător de viață