ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Filippo Amelotti are 34 de ani și vine din Alessandria, un orășel din nordul Italiei. A studiat la Milano, apoi în Spania și în Canada, dar în final el a ajuns în România, unde a și rămas. 

Filippo a povestit pentru Radio România Internațional motivele pentru care a ales să se stabilească în țara noastră.

„Nu am ales eu să vin în România, ci mi-a fost propus. Am început să lucrez pentru o companie italiană la Budapesta, în Ungaria, după ce schimbasem mai multe joburi. Apoi mi-au propus să vin la București pe o poziție superioară și am acceptat asta acum doi ani. Să întâlnesc o cultură diferită nu a avut un impact mare pentru mine, fiindcă și înainte călătorisem în alte țări. Este întotdeauna interesant să vezi ce beau, ce mănâncă, care sunt diferențele și punctele diferite față de propria mea cultură. Sunt mereu entuziasmat să trăiesc cu și asemenea altor popoare."

Locuiește în zona Dorobanți și merge cu autobuzul la serviciu, în nordul Bucureștiului. În week-end-uri fie se duce acasă, în Italia, fie călătorește prin România. „Am vizitat aproape toată țara”, spune el. „Am mers în Transilvania, Maramureș și Moldova. Am mers și la Timișoara. Anul trecut, în septembrie, am mers în Bucovina. Până la Iași am călătorit cu avionul, iar de acolo am închiriat o mașină și am mers să văd Lacul Roșu și Suceava, în nord. Am vizitat și mănăstirile. Mi-au plăcut autenticitatea zonelor rurale și peisajele. Nu cred să mai existe altundeva în Europa asemenea locuri ca cele pe care le-am văzut în Bucovina și Maramureș."

Lui Filippo Amelotti îi plac românii, deși îl întristează pesimismul lor. Crede însă că societatea românească se îndreaptă într-o direcție bună și speră să fie martor al acestei transformări în următorii ani. „Românii sunt mereu interesați să cunoască străini, să le înțeleagă cultura și să poarte conversații cu ei. Am avut conversații foarte interesante cu români, fiindcă le place să afle puncte de vedere diferite de ale lor. Le place mult să iasă și să se bucure de viață. Ceea ce nu-mi place atât de mult este că românii sunt puțin cam pesimiști, și la locul de muncă, dar și în alte situații. Parcă văd mereu partea goală a paharului. Desigur, nu e o tendință generalizată, sunt cazuri individuale. Dar îmi plac românii, ca și spaniolii și portughezii, similari culturii mele. Eu cred că societatea românească va arăta mai bine decât acum, în câțiva ani. Observ o îmbunătățire a situației și în București, dar și în zonele rurale, care se dezvoltă din punct de vedere economic. Și românii își îmbunătățesc abilitățile. Vorbesc multe limbi străine și sunt interesați de experiențele internaționale. Am observat aceste lucruri în tot timpul petrecut aici. Sper să continue așa, fiindcă este direcția potrivită”, mărturisește Filippo Amelotti.

Puteți asculta aici interviul integral al RRI.