ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Problema refugiaților/imigranților continuă să fie un subiect fierbinte în mass-media din România.

Pe rețelele de socializare a prins un anumit curent care clamează o viitoare "islamizare" a țării, mai ales în legătură cu preconizata moschee ce s-ar putea ridica la București.

În acest sens, jurnaliștii de la Bacău Info, au stat de vorbă cu un sirian care locuiește de peste 30 de ani în România și ai cărui copii sunt născuți în România. Ceea ce are acesta de spus va spulbera iluziile multora.

Hamad al-Essa Talal este medic și are un restaurant în Bacău, iar războiul din Siria i-a răpit un frate. Restul familiei acestui om este captivă în ruina ce se numea odată Siria.

Iată ce spune doctorul Talal despre disputa imigranți vs refugiați:

"Eu cred că sunt refugiați. Nu cunosc structura, nu-i cunosc pe toți, dar marea majoritate cred că sunt refugiați, pentru că războiul din Siria, care durează de 4 ani, a dislocat vreo 14 milioane de sirieni. Vreo 8 sunt în țările din jur: Turcia, Irak, Iordania și Liban... ăia săraci, care nu au avut decât să fugă de moarte și de bombele lui Assad. Restul, așa-zișii imigranți care au venit în Europa, sunt din pătura de mijloc: doctori, avocați, IT-iști, care au acumulat niște bani, au văzut că nu se rezolva situația și caută un trai mai bun. Sunt oameni care gândesc și știu ce vor. Un avocat ce să facă? Un medic să vină să ia 200 de euro aici, în România? Ținta lor este o țară unde sunt plătiți mai bine. Și eu dacă eram, și dumneavoastră dacă erați, dacă tot ați plecat din țară, din glie, căutați o țară în care să fiți plătiți mai bine, să îi puteți ajuta și pe cei de acasă. Cred că acum cineva manipulează. Ei, de la primele zile ale războiului au fost emigranți, au fugit".


De ce nu se duc refugiații în țările arabe bogate

"Cei din pătura mijlocie, care fug, nu își aleg destinația pe bază de religie. Caută un trai mai bun. Clima din Siria este mult mai blândă. Unui sirian îi e greu să se adapteze climei din Golf. În plus, e mai ușor să ajungi în Europa decât în țările din Golf. Acolo ai Iordania și la graniță nu te primesc.E mai greu de pătruns. Distanța e mult mai mare, fiind zonă aridă, trebuie să meargă cu mașini. Pe mare e mult mai sigur. Cipru e foarte aproape de coastele siriene. Turcia, la fel. Iar Turcia e deja în Europa"

Religia refugiaților

"Majoritatea celor care emigrează acum sunt arabi creștini. Ideea că e o invazie musulmană e o manipulare ordinară. Majoritatea celor care au migrat din Siria sunt creștini. Desigur că mai sunt și musulmani, dar cum au conviețuit 2000 ani împreună, mai pot conviețui și de acum înainte încă 2000, nu sunt probleme. Ei sunt aici, în Europa, pentru că europenii și americanii sunt în Siria. Dacă ar fi vrut comunitatea europeană să nu existe exodul acesta, trebuia să creeze o zonă sigură, unde să poată veni și adepții lui Assad și ceilalți, iar acolo să fie pace. Dar ei nu au vrut, pentru că există interese să disloce populația Siriei, pentru a schimba și demografia, și harta geografică, granițele, pentru că vor să o scindeze. De ce vor? Pentru interese".

Despre intervenția Statelor Unite în Siria

"Americanii, dacă ar fi vrut, în trei minute l-ar fi înlăturat pe Assad, cum au făcut cu Gaddafi.. Americanii nu au democratizat nici Afganistanul, nici Irakul și nici Vietnamul. Ei folosesc acest cuvânt pentru creduli. Or sa vină să-ți ia resursele. Democrația nu se face cu bombe. Dacă se vrea o soluție, se găsește. Se adunau toți factorii de decizie și în trei zile se găsea o soluție. [...] America a permis, a finanțat și a creat acest Stat Islamic. Pentru că acest stat islamic e episodul doi al-Qaida. Acești oameni au tancuri americane, armament american. Au invadat Irakul, când Saddam era mult mai puternic, acum nu pot dovedi 10.000 oameni?"

Despre Omar Hayssam

"Omar Hayssam este un cetățean român și sirian care i-a însoțit pe Iliescu și Năstase prin delegații. Pe el să-l întrebați dacă-i agent secret. El este o piesă. Are informații, e folosit. Poate nu a postat el. Cu siguranță, de unde să știe mai multe decât noi? Doar dacă nu primește informații acolo. De unde știe că or să vină? Probabil că-i o petardă aruncată. Un om care a făcut ce a făcut el nu poate fi luat în serios".

Despre integrarea în România

"Eu am venit copil aici și m-am integrat. Nu există diferențe așa mari. Clima e apropiată, mâncărurile sunt la fel. Bineînțeles că pentru cei tineri e mai ușor. Când vii la mine acasă, respecți regulile casei. Acum, orice pădure are uscături. Eu mă gândesc la latura pozitivă și la prietenii mei. Din păcate, nu toți românii sunt toleranți. Se folosește cuvântul „primitori”, dar dacă te duci la unul, după două zile te dă afară".

Despre discursul anti-imigranți și anti-musulmani din România

"Fiecare vorbește din prisma inteligenței sale, din prisma informațiilor pe care le-a primit și a nivelului de cultură. Mama proștilor e veșnic gestantă, mama deștepților mai puțin, din păcate. Sunt unii care sunt înregimentați, sunt anumiți oameni, din structura statului sau din afară, care vor să creeze o ruptură". [...] Sunt induse și sunt anumiți postaci care cred că sunt plătiți pentru asta. Să se uite de adevăratele probleme ale României. Problema României nu sunt imigranții. Un refugiat primește 500 lei. Nu-i un efort atât de mare. Nu aici sunt banii, sunt în alte părți, nu de aici se fură"
 
Citiți interviul integral pe Bacău Info