ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 29.06/ Ministrul Bostan a nuanțat declarațiile după ce premierul Cioloș l-a somat să-și ceară scuze.

 

„Mă bucur să văd că o declarație făcută în cadrul unei conferințe a stârnit atâta interes, deși trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declarațiile într-un mod în care nu am gândit. Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici și că răspunsul la această problemă este crearea unei piețe competitive a învățământului. Sunt criticat pentru că am spus că la buget nu sunt suficienți bani pentru a crește salariile tuturor profesorilor, deși cifrele arată că ne apropiem de un deficit de 3% iar o depășire a acestuia nu este o soluție”, a scris ministrul pe Facebook. 


Ministrul a subliniat că profesorii trebuie plătiți mai bine. 

„Acum merg și mai departe și vă spun că, în opinia mea, ca fost profesor de liceu și la universitate, ca părinte al unor elevi și student care a parcurs module de educație la două universități din Europa, soluția este să recunoaștem situația grea în care ne aflăm. O soluție ar putea fi găsită pentru profesorii dedicați și care fac performanță. Consider că profesorii ar trebui plătiți mai bine și trebuie sa li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Însă aceste lucruri nu se obțin prin declarații populiste. Cred că problemele din Educație pot fi rezolvate doar dacă le vom discuta onest, departe de orice influență politică sau ideologică”, a spus Marius Bostan.

Ministrul Comunicațiilor a precizat că le cere scuze profesorilor care s-au simțit lezați de scoaterea din context a declarațiilor sale. 

„Declarațiile de astăzi au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări. Nu am generalizat și departe de mine să fac acest lucru. Cer scuze acelor cadre didactice dedicate meseriei alese, care se pot simți lezate de scoaterea din context. Evident, învățământul de stat gratuit este garantat de Constituție și declarația mea a fost dată în contextul discutării mai multor soluții posibile pentru o plată mai bună pentru dascăli. Respect pe toți profesorii care se sacrifică și muncesc onest pentru educația copiilor”, a conchis ministrul.
 
Știrea inițială

 

Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor, este de părere că gratuitatea sistemului educațional nu oferă calitate. În opinia sa, părinții ar trebui să plătească pentru educația copiilor lor, "100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis".


"Eu văd părinții la școală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur și simplu își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ți demisia. Dar nu să îți bați joc de viitorul copilului. Justificarea că "am salariu mic" e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis...", a spus Bostan, conform Agerpres.

În opinia sa, gratuitatea este o reminiscență a anilor de comunism.

"Mentalitatea comunistă a fost așa: să primesc gratis educație. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghișeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulți părinți dacă ar simți că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conștientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înțelege cum funcționează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcționarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul "să se dea". Nu avem în partea cealaltă "de unde". Părerea mea este că e o reminiscență a celor 50 de ani de comunism", a mai afirmat ministrul Comunicațiilor.

Fostul premier Victor Ponta a reacționat la declarațiile făcute de ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan. "Deci ați înțeles ce gândesc tehnocrații?? Să nu mai facă școală decât copii care sunt din familiile cu bani / restul la muncă ( sau la cerșit, sau să dea în cap) nu la școală!!! Așa vom ajunge o țara întreagă de „Bostani”!!! Văd că fascismul devine ideologie asumată în România! Ghinion!”, a spus Ponta.

Declarațiile ministrului Bostan sunt revoltătoare, pe rețelele sociale românii cerându-i demisia:

"Cuza sau comunismul prematur și Bostan sau prostia matură", scrie Anca Florea pe contul de Facebook, amintind că în "1864 Decembrie, domnitorul Al.I.Cuza stabilește faptul că învățământul va fi GRATUIT și OBLIGATORIU!". În "2016 Iunie, Guvernul României, prin vocea ministrului Marius Bostan:  Gratuitatea învățământului este o reminescență a comunismului...Domnule ministru, DEMISIA!!! "