ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, solicită Guvernului suedez o "reacție foarte rapidă", pentru a da curs solicitărilor "absolut îndreptățite de a stopa detenția absolut ilegală și abuzivă" a două minore cu cetățenie română, ai căror părinți locuiesc în Suedia.

"Facem un apel la raționalitate și la reacție foarte rapidă din partea Guvernului suedez, pentru a da curs solicitărilor absolut îndreptățite de a stopa situația acestor fete. Este absolut inacceptabil ce se întâmplă, când o fetiță de 12 ani ajunge să folosească otravă, ajunge să-și dorească să-și pună ștreangul de gât, ajunge să folosească tablă, să-și taie venele de la mână sau ajunge să ia cuțitul este o chestiune inacceptabilă care nu credeam că se poate întâmpla într-un stat democratic așa cum este Suedia. Așteptăm un răspuns foarte rapid din partea statului suedez", a precizat luni Corlățean, la o conferință de presă comună cu deputatul Ben - Oni Ardelean, având ca temă cazul unei familii de români care locuiește în Suedia cu cele două fiice, Sara și Diana, care "au fost luate abuziv" de către asistenta socială din comunitatea suedeză în care această familie locuiește.

Corlățean cere, de asemenea, Guvernului suedez să asigure respectarea cu strictețe a angajamentelor internaționale ale Suediei și relațiile foarte bune de natură politică cu statul român și să repatrieze imediat cele două fete, "care sunt deținute ilegal".

"Solicităm Guvernului suedez, pentru că tratatele internaționale sunt aplicate de guverne, nu de servicii de asistență socială, să asigure respectarea cu strictețe a angajamentelor internaționale ale Suediei și relațiile foarte bune de natură politică cu statul român, să dea curs solicitărilor statului român de repatriere imediată a propriilor noștri cetățeni care sunt deținuți împotriva voinței statului de cetățenie și împotriva voinței părinților. Soluțiile anterioare propuse prin intermediul Ambasadei României la Stockholm, acela de înapoiere a copiilor în formatul familiei extinse, lărgite, Convenția ONU prevede această posibilitate (...). Cetățenii noștri, deținuți ilegal, trebuie repatriați. Avem o colaborare foarte bună cu instituțiile guvernamentale românești. Solicităm Guvernului României să rămână în continuare foarte angajat și împreună să facem toate demersurile care se impun. Suntem pregătiți pentru o misiune la Stockholm, o misiune politică, împreună cu partenerii guvernamentali cu care noi am ținut legătura din Guvernul României", a completat Corlățean, citat de stiripesurse.ro

Una dintre fete a încercat să se sinucidă pentru că nu este lăsată în familie

Potrivit lui Titus Corlățean, conferința de presă de astăzi a fost determinată de o situație dramatică: o nou tentativă de suicid a unei dintre fetele care au fost luate de asistența socială. În continuare, senatorul a relatat cazul familiei Samson, lucruri petrecute începând cu luna decembrie 2022.

"Familia Samson, Daniel și Bianca, cu cele două fiice, Sara și Diana, la sfârșitul lunii decembrie 2022, au intrat într-o situație care a marcat și marchează această familie de o manieră îngrozitoare. La 2 decembrie, asistenta socială dintr-o comună din regiunea Skone din Suedia intervine și ridică de la școală cele două fete, Sara și Diana. Sara, la 11 ani neîmpliniți, Diana, 10 ani. De la acel moment, familia trăiește o adevărată dramă. De la ce a plecat toată situația. Într-o discuție în familie, fetița cea mare, Sara, solicită imperativ părinților să i se cumpere un machiaj și un smartphone. Părinții răspund: ești prea copil și ești foarte frumoasă, nu este cazul la această vârstă de machiaj, ți-am luat un laptop, cu acesta ai internet și la școală și acasă, ai tot ceea ce îți trebuie, știind că la școală fetele spuseseră - copiii folosesc smartphone-ul inclusiv pentru a accesa site-uri pornografice. Atunci, în mod firesc, părinții, care sunt crescuți în familia creștină, au preferat să nu dea curs acestei solicitări. Fata a amenințat că dacă nu i se va da curs solicitării va spune la școală faptul că ei suferă de acte de violență în familie. Ceea ce s-a și întâmplat. Asistenta socială, fără niciun fel de verificare, vine și ridică fetele. Cealaltă fată, de la bun început, Diana, afirmă foarte clar că este o invenție a surorii sale, că sunt copii iubiți în familie, respectați, că nu este vorba despre niciun fel de abuz. Cealaltă fată, care inițial a făcut această declarație falsă, după două - trei zile realizează că situația este foarte delicată și spune foarte clar asistentei sociale și Poliției faptul că în niciun caz nu au fost tratate rău și că a fost o solicitare a ei, căreia părinții, dintr-un motiv sau altul, nu i-au dat curs în acel moment. Poliția face o investigație și într-o lună, maximum două, închid acest caz, pentru că evident nu au existat astfel de probe, moment din care practic dispare orice fel de rațiune pentru ca fetele să fie deținute în continuare de către asistența socială", a relatat Corlățean.

Acesta a adăugat că acțiunea de separare a fetelor se desfășoară "într-un ritm accelerat", iar părinților le este interzisă revederea cu ele, fapte "ce încalcă" convențiile internaționale în materie.

"Această acțiune de separare a fetelor se desfășoară de atunci într-un ritm accelerat, părinților le este interzisă revederea cu fetele, cel mult o oră pe lună, ulterior, o oră la șase săptămâni. Fetele sunt separate, încălcarea convențiilor internaționale în materie, Convenția privind drepturile copilului, care stabilește foarte clar, frații, surorile trebuie să rămână împreună, sunt trimiși în familii de încredințare diferite. În clipa de față s-a ajuns la a patra familie de încredințare pentru fiecare copil în parte, cu niște abuzuri de natură psihică asupra copiilor, cu lucruri pe care fetele le mărturisesc și care le-a determinat, în special pe Sara, să recurgă la niște gesturi necugetate până la urmă. Acum două săptămâni, a fost înregistrată cea de-a cincea tentativă de sinucidere a Sarei. 

Până acum, a folosit otravă, pastile, a încercat să se spânzure, a folosit o tablă cu care a încercat să-și taie venele de la mână și ultima oară a folosit un cuțit, a fost oprită de familia de încredințare, a fost sesizată Poliția, dusă din nou la serviciul de psihiatrie. Sara este supusă, de altfel, unui tratament greșit, cu pastile psihotrope, a ajuns la 96 de kilograme la vârsta de 12 ani și este o fată care spune permanent: vreau la părinți înapoi", a susținut senatorul.

Un caz care reamintește de cazul Bodnariu

Cazul amintește de situația familiei Bodnariu din Norvegia, care a trecut printr-o experiență similară în 2015, când cei cinci copii ai familiei au fost luați de autoritățile norvegiene pe baza unor acuzații de violență asupra minorilor. După un val de proteste internaționale, copiii Bodnariu au fost redați familiei în iunie 2016, iar familia s-a mutat ulterior în România.