Radu Roman are 32 de ani și este polițist de frontieră în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației. De 12 ani el poartă cu onoare uniforma de polițist, atât în țară, cât și în misiunile internaționale în care a fost detașat, sub egida Agenției FRONTEX.

„Sunt o persoană normală cu o pasiune mai puțin obișnuită: alergarea de anduranță”, spune despre el Radu Roman. A alergat oficial 4 maratoane (Cluj-Napoca 2016 și 2017, Lacul Maggiore 2016, Milano 2017), 4 semi-maratoane (Iași 2016, Rakvere Estonia 2016, Tomaszow Lubelskie și Lublin Polonia 2017), 2 ultra-maratoane de 50 km (Transylvania 50 km 2016 și 2017) și 2 ultra-maratoane pe etape (Zamosc - Polonia 100 km în 4 zile și Oman Desert Marathon 165 km în 6 zile).  Dar cel mai important rezultat al lui a fost clasarea pe locul al XXIII-lea din 90 de alergători care au finalizat competiția Oman Desert Marathon.

Ediția din acest an a „Oman Desert Marathon” găzduită de Sultanatul Oman a reunit aproximativ 100 de alergători, într-o cursă de anduranță în deșert, pe o distanță de 165 de km, în 6 etape/zile, în perioada 18-23 noiembrie. Organizatorii competiției au dorit să promoveze Sultanatul Oman prin sport și turism. Pe parcursul celor 6 etape ale competiției, fiecare participant trebuia să-și asigure subzistența și sacul de dormit, organizatorii punând la dispoziție doar apa potabilă și materialele de campare.

„Totul a început într-o noapte rece de aprilie când întâmplător am dat peste site-ul concursului”, povestește Radu Roman. „Am deschis video-urile din ediția precedentă și mi-am spus «voi ajunge acolo!». A început un drum lung, uneori anevoios, spre a-mi îndeplini visul, iar de fiecare dată când întâmpinam un obstacol mă imaginam acolo, în cele mai mici detalii... alergând în deșert”. 

„Am trăit un amalgam de sentimente când terminam fiecare etapă cu drapelul deasupra capului sau când îl «arboram» la sosirea în tabără pe cort: onoare, patriotism, respect, apartenență și mândrie de a reprezenta o țară, la mii de km depărtare. Caracterul unei națiuni se clădește prin voință și disciplină” spune polițistul de frontieră.
 

Următorul lui proiect este un ultramaraton în Alpi, „o cursă non-stop care îmi va pune la încercare pe lângă anduranța și strategia, capacitatea de a-mi doza forțele. Sunt o persoană obișnuită care și-a dat voie să simtă...”, mărturisește Radu Roman.

Citește pe site-ul Poliției de Frontieră întreaga lui poveste, dar și jurnalul maratonului din deșert.
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews