ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un bărbat din București, care este surdo-mut, a fost amendat de Jandarmeria București cu 2.000 de lei pentru că a scandat lozinci anti-PSD, la Congresul Extraordinar al partidului, care a avut loc pe 10 martie.

În fața Sălii Palatului, unde se desfășura Congresul extraordinar al PSD, a fost organizat un protest care nu a fost lipsit de incidente. Cel puțin trei dintre cei aproape 250 de demonstranți care au manifestatau fost luați de jandarmi și duși la secția de poliție.

Persoanele urcate în duba Jandarmeriei s-au ales cu amenzi de 800 de lei și de 3.000 de lei atât pentru tulburarea liniștii publice, cât și pentru faptul că au împiedicat autoritățile să asigure ordinea la proteste.

Printre cei amendați se numără și Ioan Duia, un bărbat care este surdo-mut. El a primit o amendă de 2.000 de lei pentru „participare și scandare de lozinci”, după cum se arată în procesul verbal întocmit de Jandarmeria Română.

Jandarmeria a transmis un punct de vedere în care spune că Ioan Duia a fost amendat pentru participare la o contramanifestație. Jandarmeria nu a explicat însă de ce în procesul verbal întocmit pe numele bărbatului sunt menționate și scandările, având în vedere că acesta este surdo-mut. 

Jandarmeria Română scrie că "persoana la care se face referire a participat, alături de mai multe persoane, în data de 10 martie a.c. la o contramanifestație și a fost sancționată pentru acest fapt, lucru precizat în procesul-verbal la rubrica 'încadrarea faptei' (art. 26 lit. g. din Lg. 60/1991), faptă prevazută de legea adunarilor publice cu sancțiune între 500 si 5.000 de lei".

„Asupra temeiniciei și legalității aspectelor menționate de agentul constatator în descrierea faptei din procesul-verbal încheiat se poate pronunța doar o instanță de judecată, în cazul în care procesul-verbal va fi contestat de către respectiva persoană”, se mai menționează în mesajul postat pe Facebook de Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București.