ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zilele trecute un cetățean român care se plimba liniștit pe străzile orașului elvețian Delemont a avut o surpriză extrem de neplăcută după ce a fost oprit de poliția locală. Conform agenției de presă Mediafax, concetățeanul nostru avea asupra sa suma de 2 franci elvețieni și acest lucru nu a fost pe placul autorităților elvețiene, care nu numai că l-au întrebat de sănătate pe românul care susține că vizita Țara Cantoanelor, dar l-au și pus să scoată bani din buzunar deoarece l-au considerat prea sărac ca să se plimbe prin Elveția.

Mai pe scurt, românul a fost dus în fața judecătorilor locali și a fost condamnat la plata unei amenzi de 150 de franci, deoarece nu îndeplinea criteriul sumei minime pe care ar fi trebuit să o aibă asupra sa, sau de care să demonstreze că dispune cât timp se află pe teritoriul elvețian.

Românul nostru sărac nu numai că a fost pedepsit pentru simplul fapt că o duce greu, dar din sărăcia sa trebuie să mai scoată și niște sute de euro pentru a își plăti amendă. Amendă pe care dacă nu o plătește nu va mai putea să se plimbe prin Elveția și să-i admire frumusețile.

Toată această întâmplare, petrecută în cantonul elveţian Jura, demonstrează clar că autoritățile elvețiene aplică cu strictețe legea care stipulează accesul străinilor pe teritoriul elvețian și deasemenea reglementează faptul că aceștia trebuie să dispună de mijloace financiare pentru a se înteține cât timp se află pe teritoriul acestei țări.

Cazul care a fost preluat de agenția Mediafax din paginile publicației L'Express se pare că nu este unul singular, pentru că Elveția are propriile reglementări cu privire la cetățenii străini. 

Chiar și accesul pe piața forței de muncă din Elveția pentru români este unul extrem de dificil, acest stat reintroducând, începând cu 1 mai 2015, condiții extrem de dure pentru români și bulgari în special.