ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși plecat din țară de aproape două decenii, un român a investit timp, bani și muncă, pentru a readuce la viață o casă țărănească din județul Sălaj. Iar renovarea ei nu a fost făcută oricum, ci respectând toate elementele tradiționale și folosind doar materiale de construcție de odinioară. 

 „În centrul satului Hășmaș, vizavi de renumita fântână a satului, stă Casa Naturală din Hășmaș păstrată în stil vechi și renovată cu materiale ecologice”, spune Iosif Marin Mureșan pe pagina de prezentare a acestui proiect

Are 40 de ani. Și, deși e plecat din România de aproape 20 de ani, Iosif Marin Mureșan nu și-a uitat niciodată rădăcinile, scrie Agrointel care-i publică povestea.

Din 2001, Mureșan locuiește în Germania, însă profită de fiecare vacanță, oricât de mică ar fi ea, pentru a-și vizita Hășmașul drag, satul tatălui și al bunicilor lui, sat de care îl leagă toate amintirile copilăriei. Imaginea bunicilor care erau bucuroși când nepotul le bătea la ușă și care-l petreceau cu tristețe până-n stradă, la finalul vacanțelor.

Pentru a-și alina dorul, dar și pentru a onora memoria bunicilor, Iosif Marin Mureșan a cumpărat în 2015 o casă veche din centrul satului. Casa fostului diac, o construcție tradițională, din cărămizi din lut, aflată într-o stare avansată de degradare.

A botezat-o „Casa Naturală din Hășmaș” și, cu ajutorul unor meșteri pricepuți din localitate, urmând sfaturile bătrânilor satului, a reabilitat-o și i-a redat strălucirea și farmecul de odinioară.
 

I-a păstrat stilul și toate elementele tradiționale, autentice. Pentru tencuitul interior și exterior au fost folosite aceleași materiale precum cele originale: lut, paie, balegă de cal, păr de capră sau cânepă. 

Iosif Marin Mureșan recunoaște că nu a fost deloc ușoar, pentru că azi constructorii nu mai folosesc astfel de materiale: „Ne-am informat încoace și încolo, sfaturi prețioase primind de la un bătrân din sat care a tencuit, acum ani buni, același imobil. Lucrările manuale cu lemn, la prispă și cele din interior, au fost, de asemenea, executate de un consătean în vârstă, care, încă din tinerețe și-a lăsat amprenta pe aproape fiecare casă din Hășmaș”.


Și deși pe interior a montat termopane cu sticlă dublă, la exterior a păstrat ferestrele vechi, cu tâmplăria de lemn. 

Iar fiecare cameră a fost dotată cu paturi din lemn, confecționate manual, care au doar saltele din paie. Azi, după cum susține Mureșan, „Casa Naturală” e singura din Hășmaș în care se mai poate dormi pe astfel de saltele. 

Întreg proiect l-a costat în jur de 16.000 de euro, din care 12.000 de euro reprezintă cheltuielile cu reabilitarea. Dar investiția lui Iosif Marin Mureșan a meritat, pentru că astfel cei doi băieți ai lui pot trăi acum aceleași întâmplări care i-au bucurat și lui copilăria. Nu în Germania, ci aici, în România. La Hășmaș.