ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Poezia” lansată de postul PRO TV, chiar de Ziua Națională a României, l-a pus pe gânduri pe scriitorul Silviu Iliuță, care a postat un mesaj interesant pe blogul său.

Scriitorul face o comparație între personajul lui Marin Preda, Ilie Moromete și personajul Celentano, interpretul poeziei PRO TV-iste.

„Moromete era hatru, muncitor si nu a fost niciodata sclavul banilor.
Celentano este beat tot timpul, sprijina un stalp si spera in fiecare episod sa se imbogateasca castigand la Loto sau dand un tun.

Moromete citeste ziarul. Le citeste satenilor, ii informeaza, le spune ca vor veni comunistii la putere. Mai mult, le spune ca o sa ramana implicat si dupa ce se va intampla asta. Le explica ce e de inteles celor care nu au carte.
Celentano plange. Ca ne-au plecat parintii, ca politicienii sunt hoti. Jeleste si este in pragul comei alcoolice. Uneori nu se intelege nici el pe sine”, scrie Silviu Iliuță.

Acesta notează că Moromete era harnic și îndemna la muncă, în timp ce Celentano „împinge o butelie la marginea drumului, are mereu pantalonii rupti in fund si murdari. Si este mereu la vanatoare de doi lei pentru o dusca de rachiu ieftin”. 

„In concluzie: chiar nu inteleg cand naibii am ajuns de la Moromete, un taran istet, hatru si harnic, la Celentano, betivul contemplativ al satului. Care, chiar daca are umor si inteligenta, umbla murdar, este puturos, asteapta mereu sa vina cineva de sus si sa ii salveze viata si voteaza pe o sticla de ulei.

Vreau sa traiesc din nou in tara lui Moromete, nu a lui Celentano! Vreau sa fiu mandru ca sunt roman, sa muncesc, nu sa astept pomana, sa nu mai dau spaga, sa ma respect pe mine si pe ceilalti, sa nu jelesc beat toata ziua”,scrie Iliuță.