ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost spionată de foști agenți Mossad. Patru cetățeni israelieni sunt anchetați acum de DIICOT pentru spionarea comunicațiilor și tentativă de compromitere a Laurei Codruța Kovesi. Doi dintre suspecți au fost arestați deja în România.

Cei patru lucrează la firma unui fost director Mossad din perioada 2002-2011.
 
Senatorul Valer Marian susține că totul a fost instrumentat pentru a-i îmbunătăți imaginea Laurei Koveși. Senatorul face acuzații foarte grave la adresa tatălui șefei DNA, dar și a soțului acesteia.
 
"Presa și opinia publică din  România au fost focalizate în cursul ultimei săptămâni pe scandalul creat de așa-zisa spionare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, referitor la care a fost instrumentat un dosar de către DIICOT, în care au fost arestați doi tineri israelieni, angajați ai firmei de consulting și intelligence Black Cube. Majoritatea presei autohtone a conchis, pe bună dreptate, că acest scandal este o făcătură, respectiv o operațiune gonflabilă pentru imaginea doamnei Laura Codruța Kovesi, care a avut drept scop urgentarea reînvestirii acesteia de către Președintele României, scop care a fost atins în seara zilei în care a fost declanșat scandalul de spionaj. Nu o să intru acum în amănunte legate de scandalul declanșat și de dosarul penal instrumentat, ci o să încerc doar o inventariere a cercului de rude și de prieteni apropiați ai doamnei Kovesi care au intrat sau puteau intra în vizorul culegătorilor de informații israelieni și a problemelor/aspectelor care puteau prezenta interes pentru aceștia.

O primă și principală țintă a investigatorilor Black Cube a fost tatăl procurorului șef al DNA, domnul Ioan Lascu. Ce-i putea interesa pe investigatorii israelieni? Că provine dintr-o familie modestă, de etnie romă, cu șase copii, din Întorsura Buzăului. Că a fost un student, un procuror și un publicist (în revista Dreptul) mai bun decât fiica sa. Că a fost procuror șef al Parchetului Mediaș timp de 30 de ani, din care mai bine de un deceniu în timpul regimului comunist. Că a făcut parte din nomenclatura comunistă, fiind membru al Consiliului municipal Mediaș al PCR. Că, în perioada în care a deținut funcția de procuror șef, a acaparat în condiții dubioase două case construite în sistem duplex pe strada Sondorilor nr. 12 și 14 din Mediaș, care au fost confiscate de regimul comunist de la doi cetățeni de naționalitate germană care au plecat definitiv din România în Republica Federală Germania înainte de 1989. Că a aranjat un doctorat în drept pentru fiica sa cu un prieten și coleg din procuratura comunistă, care a fost procuror șef al Procuraturii Județene Timiș și a devenit avocat și profesor la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara. Că a fost urmărit informativ de Securitate și apoi de SRI pentru implicarea în afaceri cu miros de gaz.
Că este prieten la cataramă cu Florin Muntean, fost lider al PDL Mediaș, deputat în Parlamentul României și director general al Societății Naționale Transgaz, care a fost declarat de politicianul Vasile Blaga drept „cel mai bun prieten din armată și din facultate”. Că a devenit bun amic cu Vasile Blaga, care a fost invitatul de onoare la petrecerea organizată cu ocazia pensionării sale în anul 2010, la restaurantul BinderBubi din Mediaș, alături de fiica sa, care deținea funcția de procuror general al României în perioada respectivă. Că a fost în relații apropiate cu fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Nicușor Apostu, și cu omul de afaceri Ilie Carabulea (patronal Băncii Carpatica și al grupului de firme Atlassib), care au fost arestați, trimiși în judecată și condamnați pentru trafic de influență respectiv cumpărare de influență într-un dosar instrumentat de DNA în 2010, când această instituție era condusă de Daniel Morar, pentru că au apelat la Ioan Lascu să intervină la fiica sa Laura Codruța Kovesi pentru a promova, în calitate de procuror general al României, mai multe recursuri în interesul legii în favoarea firmelor milionarului Carabulea, cunoscut până atunci drept un sponsor important al campaniilor electorale ale PDL. Că tatăl și fiica au scăpat neanchetați cu toate că procurorul general Kovesi a promovat patru recursuri în interesul legii în urma intervențiilor realizate prin intermediul tatălui său și sancționate de justiție. Că din acest caz rezultă că nu avem justiție fără tată cel puțin. Sau poate că, și fac o afirmație în premieră, procurorul Ioan Lascu a fost implicat în închiderea unor dosare privind evenimente petrecute la Sibiu în decembrie 1989 și de aici probabil imboldul fiicei sale de a tergiversa și de a închide marele dosar al Revoluției de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

A doua țintă declarată este fratele procurorului șef al DNA, domnul Sergiu Lascu. Ce interes putea prezenta acesta pentru investigatorii israelieni? Că în iulie 2010, la o vârstă foarte tânără, în timp ce se tăiau drastic salariile, se blocau ori se reduceau mii de posturi, iar mii de tineri luau calea străinătății, a fost numit director adjunct la Societatea Națională Transgaz, cu sprijinul amicului tatălui său, directorul general Florin Muntean. Că reprezentanții Transgaz, din rândul cărora a făcut parte, au fost implicați în perioada 2009-2013 în fraude de zeci de milioane de euro, care au fost sesizate DNA de către Corpul de control al primului ministru cu doi ani în urmă, dar nu a fost declanșată nicio urmărire penală de către procurorii din subordinea marii comunicatoare (și luptătoare) anticorupție Laura Codruța Kovesi.

A treia țintă declarată este fostul soț al doamnei Laura Codruța Kovesi, domnul Eduard Kovesi, cunoscut ca om de afaceri din Sibiu. Ce interes ar putea stârni fostul consort al procurorului șef al DNA? Că a trebuit să divorțeze în 2007, la un an de la numirea fostei sale soții în funcția de procuror general al României, după ce conducerea SRI și, foarte probabil, președintele Traian Băsescu au informat-o pe doamna Kovesi că soțul său avea deschis dosar de urmărire informativă de către Direcția Județeană Sibiu a SRI întrucât începând din 2005 a furnizat informații de interes operativ unui agent al serviciului secret maghiar, devenit ulterior europarlamentar din partea Ungariei. Că a devenit între timp director la grupul de firme RCS/RDS, care are obligații fiscale restante de sute de milioane de euro, dar nu a fost declanșată nicio anchetă penală împotriva sa sau a reprezentanților săi, probabil pentru că postul de televiziune patronat a devenit oficina binomului SRI-DNA.

Cu siguranță că multă lume se întreabă cine pot fi prietenii foarte apropiați ai doamnei Laura Codruța Kovesi, la care dânsa a făcut referire. Mai mult ca sigur că printre aceștia se numără europarlamentarul Monica Macovei, care în calitate de ministru al Justiției a propus-o în 2006, în condiții discutabile, fără o procedură de selecție pentru funcția de procuror general al României și a promovat-o în cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles după ce i-a expirat al doilea mandat de procuror general. Mai mult ca sigur că printre aceștia se numără judecătorul Monica Niculescu, cu care a fost colegă de facultate, fostă șefă de cabinet al ex-ministresei Monica Macovei, și concubinul acesteia, jurnalistul Dan Tapalagă, fost purtător de cuvânt al ex-ministresei Macovei, care au ajutat-o atât cu ocazia nominalizării pentru funcția de procuror general al României cât și pe parcursul primilor ani de activitate în această funcție (mai ales în materie de scurgere de stenograme și chiar de rechizitorii către presă, în vederea demonizării inculpaților și a influențării instanțelor de judecată). Dintre subalterni, Laura Codruța Kovesi a fost și este apropiată doar de procurorul criminalist Marius Iacob, pe care și l-a numit prim-adjunct în perioada în care a condus Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și pe care l-a cărat cu ea după ce a preluat șefia DNA, numindu-l tot prim-adjunct și transformându-l din căutător de elodii în căutător de corupți. Conform unor surse judiciare, în ultima perioadă principala misiune încredințată procurorului Iacob este de a face pe porumbelul voiajor între sediul DNA și sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pe lista de prieteni apropiați mai pot fi trecuți un subofițer de la SPP, cu misiuni executate în Afganistan, care i-a fost încredințat de ex-președintele Traian Băsescu pentru a-i asigura servicii de pază și protecție și de conducere auto, precum și doi ofițeri de poliție judiciară care au activat în cadrul DNA.                                        

Și, cu voia dumneavoastră, ultimul pe lista de prieteni, nu poate fi decât generalul Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI (șeful de facto al principalului serviciu secret al României în ultimul deceniu), care poate fi considerat cel mai vechi și statornic prieten al actualului procuror șef al DNA, un prieten care s-a cunoscut întotdeauna la nevoie. Un prieten cu care a ajuns să sărbătorească ziua de naștere a acestuia, ca, de exemplu, în data de 21.09.2009, când după petrecere generalul Coldea a provocat un accident de circulație soldat cu avarierea autoturismului de serviciu de la SRI, în care se afla împreună cu doamna procuror general Kovesi, faptă pentru care a fost disculpat de subalternul acesteia, procurorul militar Ion Vasilache, șeful Secției Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a fost avansat ulterior la gradul de general de către fostul președinte Traian Băsescu. Un prieten căruia îi permite să vină la biroul său cu pălărie texană pe cap și să stea cu picioarele ridicate pe masa sa de birou. Nu este exclus ca investigatorii israelieni să fi fost interesați de e-mail-urile sau de telefoanele securizate prin care generalul Coldea i-a transmis doamnei Kovesi anumite comenzi politice în perioada în care a exercitat funcțiile de procuror general al României și de procuror șef al DNA. Viitorul ne poate rezerva surprize în acest sens, chiar dacă sună bine" se arată în comunicatul primit de ActiveNews.