ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Christian Wilhelm Roth este decis ca, după absolvirea studiilor, să trăiască în România. „M-am îndrăgostit de țara asta minunată! Orașele precum Cluj-Napoca nu au fost doar reconstruite, ci sunt și pline de viață, de oferte culturale bogate și tineret”, susține studentul german, într-un interviu acordat pentru general-anzeiger-bonn.de, preluat de Ziarul Românesc.

Timp de două luni, cât s-a aflat într-un stagiu de practică la o firmă germană din Sibiu, Christian a apucat să cunoască frumusețile țării. Iar bisericile fortificate, traseele montane, peisajele fantastice din Delta Dunării și mănăstirile din Moldova l-au fascinat.

Părinții tânărului sunt din Hunedoara. La sfârșitul anilor `70, familia tatălui său a fugit din România, ascunzându-se într-un camion, cu intenția de a ajunge în vest. Mama lui s-a stabilit, la rândul ei, în Germania.

Christian s-a născut în 1992 în orașul Troisdorf (landul Renania de Nord-Westfalia), a trecut cu succes examenul de bacalaureat în Bonn și a studiat la Siegen, până vara aceasta, dreptul afacerilor. Pentru lucrarea sa de licență, el și-a ales ca subiect tot România: schimbările economice survenite după căderea regimului comunist.  

Christian Wilhelm Roth spune că e hotărât să părăsească Germania și să se stabilească în România. Are deja un plan bine pus la punct și și-a găsit un loc de muncă în cadrul unei fundații private, care se ocupă cu conservarea culturii germane în Transilvania. Se va întoarce în Germania doar pentru a mai susține două examene, după care va începe studiile universitare de masterat în România.

Conform ultimelor statistici întocmite de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), tot mai mulți străini din Occident aleg să trăiască în România. Pentru 4.304 italieni, 1.412 germani și 1.293 de francezi țara noastră a devenit „acasă”. Aceștia muncesc în industria textilă (croitorie) sau în cea mecanică, în zona de IT, dar și în conducerea unor firme, ca directori sau ingineri, sau chiar în casele românilor, de ai căror copii se ocupă din postura de guvernante.

Orașele preferate de occidentalii care emigrează în România sunt București, Timișoara, Constanța sau Cluj.