ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Știrea zilei de luni este fără îndoială, reclamarea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, la Consiliul Național al Combateriii Discriminării (CNCD) pe motiv că ar fi discriminat etnia romă prin afirmații conform cărora sarcinile la minore sunt frecvente în rândul comunității rome.

Declarațiile lui Vasile Bănescu sunt susținute de către un studiu realizat de către UNICEF în 2004. Conform documentului, atât vârsta de căsătorie, cât și prima sarcină apar la vârste fragede la femeile rome.

Astfel, 35% dintre femeile căsătorite au făcut această opțiune înainte de vârsta de 16 ani; 31% s-au căsătorit în perioada de vârsta de 17-18 ani; 26% au realizat prima căsătorie între 19 și 22 de ani, și doar 8% s-au căsătorit după vârsta de 22 de ani.   

Tot acel studiu arăta că „Ponderea tinerelor roma care au căsătorii timpurii (înaintea vârstei de 20 de ani) este în creștere, de la 70% în cazul generației cu vârste cuprinse între 25-29 de ani la 84% în cazul generației de 20-24 de ani. Ponderea tinerelor rome care se căsătoresc sub vârsta majoratului (sub 18 ani) este de asemenea în creștere: de la 44,6 în cazul generației de 25-29 ani la 52,1% în cazul generației de 20-24 ani”.

Puțin mai jos, raportul preciza că „Un alt comportament demografic care ne reține atenția în cazul populației de romi este sarcina timpurie sau alfel spus vârsta scazută la prima naștere. Datele de cercetare arată că la fel ca și în cazul creșterii ponderii căsătoriilor timpurii (sub 18 ani) se înregistrează și o creștere a ponderii sarcinilor avute înaintea vîrstei de 18 ani. Astfel, dacă se compară grupurile de vârstă de 25-29 ani și respectiv 20-24 ani se constată o creștere a ponderii sarcinilor avute sub 18 ani de la 30,6% în primul caz la 37,1% în cel de-al doilea (ICCV, 2002:9)”.

În 2004, studiul arăta că 13,30% dintre fetele de etnie țigănească cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, născuseră cel puțin o dată. Iar 10% dintre acestea aveau mai mult de un copil.

Aceasta în condițiile în care aproape 80% dintre tinerii intervievați cunoșteau metode contraceptive, dar doar 59% le-au folosit.

În rândul comunității există mentalitatea binefacerilor nașterii de prunci, după cum releva studiul. Astfel, cei mai mulți țigani consideră că e bine ca o familie să aibă patru copii și peste (36,2%). Cei care consideră că e bine să aibă doar doi copii erau 33,6%, în timp ce 20% își doreau trei copii. Doar 3% dintre intervievați doreau un singur copil.

În ceea ce privește vârsta la care e bine ca o femeie să nască pentru prima oară, rezultatele relevă că majoritatea consideră că intervalul 19-25 de ani este ideal (63,10%). Aproape 20% dintre romi consideră că sub 18 ani este momentul perfect, în timp ce 13% cred că e bine ca prima naștere să aibă loc la împlinirea majoratului.