ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tânăr din Dâmbovița a descoperit într-o pădure 6.665 de monede, vechi de sute de ani. Comoara a depistat-o cu ajutorul unui detector de metale și a cedat tezaurul Muzeului de Istorie din Târgoviște.

Daniel Matei și-a cumpărat în urmă cu doi ani primul detector de metale. Săptămâna trecută pasiunea a întâlnit succesul. A găsit peste 6.000 de monede, toate din perioada 1700 - 1800.

„A fost o mare surpriză și când am săpat și am văzut ce era acolo nu-mi venea să cred”, a spus Daniel pentru Digi 24.

A anunțat imediat autoritățile, a luat tezaurul și l-a predat Muzeului Județean de Istorie.

„Toate aceste monede în pungi, deci tipul acesta, parale, undeva înainte sau puțin după anul 1.800, exceptând trei piese, este vorba de o piesă de 40 de parale, emisă de Sultanul Selym al treilea, în 1792”, explică Irina Cârstina, muzeograf.

Monedele au fost găsite în trei vase ceramice, iar starea lor nu e prea bună, însă restauratorii speră să le poată aduce la strălucirea de altădată.

„O să încercăm să aplicăm tratamentele cât mai slabe din punct de vedere al concentrației pentru a salva în totalitate”, a spus Daniela Iamandi, șef secție Conservare, Restaurare, Muzeul de Istorie Târgoviște.

„În momentul în care scoți din mediul lui natural ca să spunem așa un obiectiv, diverse vestigii arheologice, asupra acestor lucruri, evident că intervine o distrugere imediată”, a spus Radu Alexandru, director Direcția Județeană de Cultură Dâmbovița.

După ce se va stabili valoarea tezaurului, tânărul ar putea fi recompensat.