ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un text despre mașini.  Mașini, mașini, mașini, mașini. Poporul Român pare sa nu mai existe decât prin mașini. Unde întorci capul în București, nu vezi decât mașini.
 
Fara masina, esti 0. Cum, nu ai masina? Nu ai carnet? Ti se arunca priviri condescendente.Ai stat in Germania 9 ani si nu ai masina? Pfff…Inca de pe vremea lui Ceausescu, masina este etalonul calitatii vietii. Cu cat esti mai sarac, spiritual si/sau material, iti iei o masina mai mare si mai scumpa. Moare copilul de foame? Ce conteaza! Ai masina! Nu ai bani de benzina? Ei si ce! Ai masina! Din Germania! De 4 ani, doar 50 de mii de km. E tipla! Da, nici nu a fost scumpa! Cu numere de Bulgaria? Unii rad de tine cand vad numerele bulgaresti, dar, tu ai masina! Tip serios, cocalar sau mafiot? BMW. Intre barbati despre ce sa discutam? Cai putere, cilindri, jenti, si uite asa ne mai cresc 5 cm. Esti femeie? Ia-l fata dupa masina. Are? De care? Esti bunic? Ia-i ba la nepot masina! Sau da-i bani de carnet macar! Sa te duca si pe tine la tara cu masina! Ai carte ai parte? Gresit! Ai masina ai parte! Duminica zi de biserica? Ce-ai ma, esti nebun? Duminica imi spal masina! Daca nu la spalatorie, o spal singur, in fata casei, ascult muzica, si eventual mai vorbesc cu vecinu‘ , care isi spala si el masina, despre...masini.

Familie de 3 persoane? 2 masini macar trebuie sa avem ca sa ne numim oameni! Mergi cu trenul? Ce papagal...unde ti-e masina? Odata cu unele masini, vin si locurile de parcare! Ai loc de parcare? Apara-l cu viata! Suna la politie! Ridica-i stergatoarele! Dezumfla-i roata! Toarna-i ulei pe parbriz! Scuipa-l! Ia-l la palme! E locul tau, da? Al tau si numai al tau! Platit, da? Stai o ora in trafic cand mergi 3 km ? Da ba, da nu mergi cu "aia" cu transportul in comun! Mergi cu masina ta! Masina mica! Ba pardon, mare ba, cat mai mare. Desi Bucurestiul este aglomerat, si ar trebui sa fie plin de : smart, ford ka, mini...el este plin de Jeep-uri! Range Rover cu precadere. Ca deh, suntem in America, strazile sunt largi si geme de parcari la tot pasul...Uitam...aaaa vrei sa te insori? Pai cum sa te insori daca nu ai masina? Baga-ti ma mintile in cap! Pune mana si da de carnet, ca o sa te ajute in viata!
Soferul barbat Roman, intotdeauna misogin: ia uite-o pe proasta aia cum merge. Vede o masina mai inceata in fata: e femeie la volan, pun pariu! Uite cum parcheaza! Ce tuta!  
Nici nu vreau sa incep tema trafic...claxoane claxoane claxoane, soferul roman, detinatorul adevarului absolut! Iar acest adevar, este predat celorlalti prin claxoane, flash-uri, injuraturi, scuipati, palme.
Dialogurile la volan: Da-te ba nene daca dormi! Ia uite-l p’ala cum merge! Da ba semnaal FMM! Mi-a luat fata jegosu ala! Si peste 5 minute, desi el nu ar lasa pe nimeni sa ii ia fata: baaa, lasa-ma ma si pe mine sa schimb banda! Ia uite ce m*** nu te-ar lasa unul sa intri! 

Apoi povestile pescaresti: pfoa, am mers 900 de km in 4 ore. Da, i-am dat "blana”. Am mers 2000 de km fara sa dorm, m-am oprit doar: la austrieci, langa Viena(asta este spusa asa cu spranceana ridicata-ca sa intelegi tu, boule, ca el merge „afara", si bea cafeaua langa Viena) la o benzinarie si am baut o cafea si am mancat ceva...nu, nu sunt obosit. Cine eu? Pfoa! Daaa, sa vezi cum patina, noroc ca am pus frana, eram pe contrasens deja, noroc cu lanturile, se invartea masina in loc.O ploaieee, nu mai vedeam nimic prin parbriz…Eternele mirari: pai din Italia in Romania faci 7 ore, si de la granita la Bucuresti faci 14. Tot aici apar si povestile cu "gaborii”.M-au oprit "gaborii”..si incepe ploaia de injuraturi, povesti cu spagi, puncte, carnete luate, sau din contra: eram beat mort si nu m-au oprit gaborii, am scapat ca prin urechile acului.

Informatiile cetateanului de treaba : masina cutare costa atat. Atinge suta in 8 secunde. E puturoasa. Cu masina aia l-am facut pe ala care avea masina din aialalta. Uite-te si tu la ea, e numai plastic! E pe motorina, e buna! Nu face banii! Uite asta e buna, eu o am de 8 ani, nu are pata de rugina pe ea! 

Strada Nicolae Licaret, era in copilaria mea o straduta linistita si destul de goala, treceau masini, nu zic nu, dar puteai sa te dai linistit cu rolele pe ea. Acum? Eheee, dimineata este o coada de 200 de metri , caci toti o considera o scurtatura ca sa ajungi in Mihai Bravu. Mai repede ajung la metrou Piata Muncii pe jos, decat cu masina la ora aceea. 

Nu am masina, nu vreau sa am masina, nu ma simt mai barbat cu masina, nici mai inteligent, chiar milionar daca as fi, nu mi-as lua masina. As prefera sa imi iau sofer. Asa cum fac acum. Ca voua astora cu masina va place de minune sa va dati mari, sa ii duceti pe sireacii fara masina, cu masina voastra. Si daca vezi ca nu raspund la discutiile tale despre cat consuma si ce motor are, inseamna ca nu ma intereseaza subiectul. Dar stiu, tu oricum imi vei povesti, chiar daca vei observa ca nu ma intereseaza, pentru ca iti place sa te lauzi, si probabil ca singurul lucru cu adevarat important pentru tine pe lumea asta este masina. 
Inchei asa: Tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit-tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit!