ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dionne Searcey, coordonatoarea biroului pentru Africa de Vest de la publicația americană The New York Times, a relatat într-un articol cum s-a desfășurat vacanța de o săptămână pe care a petrecut-o în România alături de soțul său și de cei 3 copii.

În toamna anului trecut, americanii au decis să petreacă o săptămână țara noastră, punctele de interes fiind București, Sinaia, Brașov și Munții Carpați.

„De ce România? Toți prietenii noștri ne-au întrebat acest lucru. Pentru ei părea o alegere ciudată pentru o vacanță în Europa. Dar noi nu ne doream turism de masă și voiam să petrecem mai mult timp în natură decât ne-ar fi putut oferi destinații precum Londra sau Madrid. Însă motivul principal pentru care am ales România e că e un chilipir în comparație cu alte țări de pe continent”, povestește Dionne în articolul său apărut în The New York Times.

„Aici găsești străduțe pietruite ce seamănă cu cele englezești, castele vechi ce rivalizează cu cele de pe Valea Loarei și munți cu crestele acoperite de zăpadă precum în Alpi. Atracții turistice la o treime din prețul oferit de țările vecine din vest”, mai spune ea.

Jurnalista mai povestește că ea și soțul său au căutat mult până să găsească vacanța perfectă alături de copii: „Ne-am târât copiii după noi la Roma și la Atena într-un tur de 10 zile al muzeelor și al siturilor arheologice, însă judecând după cât de mult s-au plâns, copiii nu au fost încântați. A fost dificil de navigat prin mulțimea de oameni de la Capela Sixtină. În Grecia le-a plăcut mâncarea, dar urcușul până la Parthenon a fost istovitor”.

„Soțul meu a diagnosticat problema drept una urbană. Copiii au nevoie să alerge în natură, a spus el, insistând ca în această nouă vacanță să petrecem mai mult timp afară. Un coleg al lui tocmai se întorsese din România și i-a povestit despre drumeții montane, mâncăruri bune și hoteluri care nu i-au distrus bugetul. Soțul meu a fost cucerit. Faptul că puteam vizita un castel transilvănean cu vampiri despre care se spune că a inspirat povestea lui Dracula era un bonus pentru fiul nostru de 10 ani și pentru fetele noastre gemene de 8 ani”, continuă ea.

În București, s-au cazat la Hotelul Continental, pe care autoarea îl descrie drept „un hotel opulent de la 1800”: „Era minunat: vechi și decorat, dar nu deteriorat, iar prețul era un chilipir comparativ cu cele mai elegante hoteluri din Viena sau din Berlin”.

În prima seară petrecută în România au mâncat la restaurantul Caru cu Bere: „Tavanul înalt decorat cu sticlă pictată și balcoanele din lemn negru îl făceau să semene mai degrabă cu nava unei capele decât cu ceea ce este în realitate: un bar belle epoque de la sfârșitul secolului XIX. Copiii au spus că e superb”.

Au mâncat carne de porc, cârnați de porc umpluți cu brânză și ciorbă de fasole – toate au costat foarte puțin față de cât ar fi costat o masă similară tradițională în Paris.

Familia a plecat apoi spre Peleș, unde copiilor le-a plăcut foarte mult camera decorată în stil turcesc cu faianță colorată și lămpi: „Tronurile, coroanele și candelabrele amplasate într-o sală cu oglinzi au fost și ele minunate”.
Au urmat o drumeție la Canionul 7 scări, vizitarea orașului Brașov, a castelului Bran și o vizită la un observator de urși, unde au așteptat aproape o oră pentru a vedea urși în libertate. Însă așteptarea a meritat: „Brusc, 3 pete au apărut în raza noastră vizuală: o mamă cu 2 pui adorabili. I-am privit cum scotoceau prin iarbă, puii rostogolindu-se unul peste altul și am fost uimiți când am observat un mascul uriaș care urmărea familia de pe un deal din apropiere. A venit rapid la vale, dar mama și-a luat puii și a plecat exact la timp. Un final fericit pentru propriul nostru film în natură”.

Excursia în România s-a încheiat la Therme, în București, pe toboganele încâlcite și la relaxare în piscinele tropicale: „Pentru cei mici, aceasta a fost cea mai tare parte a excursiei”.