ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, susține că va retrage titlurile de doctor ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea și Olguța Vasilescu dacă va exista de la anul procedura legislativă care va permite universităților să facă asta.

Acesta susține că vor începe procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile de plagiat dovedite prin analiza oficială a Comisiei de Etică din cadrul universității, dacă va exista un cadru legislativ care să permită acest lucru.

În momentul de față există o analiză oficială în cazul fostului premier Victor Ponta, dar nu și în cazul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea.

„De îndată ce legea ne va permite, vom demara procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile tezelor fraudate. În momentul de față avem o analiză oficială a Comisiei de Etică în cazul tezei de doctorat („Curtea Penală Internațională") a lui Victor Ponta. În cazul suspiciunilor de plagiat a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, nu avem o analiză oficială, doar o analiză realizată în nume personal a președintelui Comisiei de Etică, Marian Popescu. Când vom ști ce ne va permite legea, vom realiza și o analiză oficială. Practic, când va exista acest act normativ care ne va permite să facem asta, atunci vom face toate demersurile necesare pentru a retrage titlurile de doctor în cazurile dovedite de plagiat, însă mai întâi să vedem cum arată aceste reguli", a spus Mircea Dumitru pentru Adevărul.

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a semnat vineri, 11 decembrie 2015, ordinul aferent constituirii grupului de lucru pentru clarificarea cadrului instituțional și normativ privind controlul calității tezelor de doctorat și aspectele de etică a cercetării științifice.