Citesc despre un studiu realizat de o fundație specializată în românii din diaspora. Conform acestuia, motivele pentru care românii plecați nu ar vrea să se întoarcă sunt trei mari și late:

Corupția - 82%, Clasa politică - 70%, Mentalitatea românilor - 64%.

Analizându-le un pic, realizăm că acestea nu sunt motive realiste, ci utopice, ce nu țin de un program sau măsuri specifice.
 
Nivelul corupției, competența clasei politică și mentalitatea românilor sunt chestiuni ce țin de percepție, nu sunt măsurabile în mod obiectiv.

Să spui că „aș dori să mă întorc acasă, dar nu mă lasă mentalitatea românilor” este un alt mod de a spune: nu mă întorc acasă pentru că nu-i suport p-ăia cu care voi avea de-a face acolo. Practic, acest studiu ne arată că majoritatea absolută a celor plecați are o percepție joasă despre țara în care s-au născut și despre semenii lor cu care au trăit. De altfel, doar 32% se plâng că sunt dezrădăcinați. Ceilalți 68% sunt bine merci între străini, nu resimt ruperea niciunei rădăcini cu țara.

Nu cumva, prin lașitatea de a nu spune ce gândesc cu-adevărat, cei de-afară perpetuează exact acea mentalitate de care se plâng?

La întrebarea „Ce ar trebui să se întâmple în România pentru a se întoarce”, respondenții au răspuns:

Eradicarea corupției - 81%
Îmbunătățirea sistemului sanitar - 81%
Reducerea birocrației - 75%
Schimbarea clasei politice - 74%.

Dintre acestea, doar reducerea birocrației este ceva ce s-ar putea realiza și măsura. În rest, în ce țară de pe planetă este corupția eradicată? Sper că printre cei 81% dintre cei care au răspuns altfel nu se află niciunul care locuiește în Germania, țară gazdă a unor scandaluri enorme. Sau Austria. Sau Italia...

Aceste răspunsuri ascund de fapt ceva mult mai simplu, dar pe care respondenții nu au curaj să-l recunoască fățiș: nu vor și nu au de gând să se întoarcă acasă.  Dar decât să recunoască, mai bine pun condiții utopice. Eradicarea corupției? De ce nu și eradicarea poluării? De ce nu eradicarea sărăciei? Pe când și eradicarea prostiei? Sau înfăptuirea păcii în Orient? Împăcarea permanentă între sârbi și albanezi, pe când?

O definiție a dragoste e aceea în care cei doi își promit iubire și la bine, și la greu. Așa cum spunea pr. Nicolae Tănase, cred, căsătoria e când îl ajuți pe celălalt să-și ducă crucea. Niciunul dintre răspunsurile date de „românii noștri” nu se încadrează în cele două definiții ale iubirii de mai sus.

Și în schimb,pentru egoismul lor, noi îi răsplătim cu supra-drepturi electorale.

P.S. A nu se intelege ca ii invinovatesc de ceva pe cei plecati. Au facut alegerea cea mai bună pentru ei, sănătate. Problema e la noi, ăștia de-aici care mai credem că alții ne vor salva vreodată...

Acest text a apărut mai întâi pe pagina personală  de facebook.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews