ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lipsa concurenței nu înseamnă și lipsa publicității. Reclamele din perioada comunistă promovau CEC, singura bancă din țară, lanțul de benzinării de stat PECO sau Dacia.

Românii erau, de asemenea, îndemnați să mănânce sănătos, adică pește la fiecare masă, și să recicleze sticla și hârtia. Zeci de afișe publicitare dinainte de 1989 sunt expuse la Cluj-Napoca. Expoziția reclamelor din perioada comunistă va fi deschisă până la finalul lunii. 

În perioada comunistă, CEC era subiectul a numeroase reclame. Până și copiii erau îndemnați să economisească fiecare leu, cu mesaje imprimate pe coperțile caietelor. Aproape la fel de mult erau promovate benzinăriile - numite pe atunci PECO. O reclamă din 1967 leagă imaginea acestora de cea mai populară mașină a vremii în estul Europei - Trabantul.

„Poate oare un Trabant remorca un elefant", Trabantul fiind una dintre mărcile pe care românii le utilizau în mod frecvent, iar acum, după 25 de ani de capitalism, stațiilor de benzină încă li se spune PECO, deși nu mai au nici o legătură cu această denumire, fiind toate cumpărate și purtând alte denumiri. Dar iată că în memoria colectivă această reclamă și acest nume au rămas și poate vor rămâne peste generații”, remarcă Ancuța-Lăcrămioara Chiș, organizator al expoziției.

Motocicleta Mobra a fost și ea o vedetă a vremurilor comuniste, iar sloganurile reclamelor pentru ea erau transformate de oameni în glume.

„Am avut și eu o motoretă Mobra în tinerețea mea revoluționară, i se spunea așa: „Moarte sigură cu cobra, dar mai sigură cu Mobra", erau glume făcute pe seama acestei motorete care era, de altfel, foarte drăguță, eu m-am plimbat câțiva ani cu ea și chiar aveau și succes. Erau accesibile și din punct de vedere financiar”, spune Ucu Bodiceanu, coordonatorul expoziției, potrivit digi24.ro.

„Da, îmi amintesc și tocmai am zâmbind văzând Pegasul cu care am mers și eu cândva, pe vremuri. Da, e o expoziție care trebuie văzută până la urmă”, spune unul dintre vizitatori.

„Urmăream reclamele și sigur că îmi plăceau”, mărturisește un altul.

„Produsele le știu, dar nu cred că aveau nevoie de publicitate pentru a fi cumpărate, pentru că erau singurele”, remarcă un al treilea.