ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a participat în ziua de cinstire a Sfântului Andrei la emisiunea Realitatea Spirituală, din grila Realitatea TV. Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului a fost una dintre temele abordate în cadrul dialogului cu moderatorul emisiunii, George Grigoriu.

În debutul emisiunii, Vasile Bănescu a făcut referire la „responsabilitatea enormă” pe care o avem noi ca popor, responsabilitate ce izvorăște din „rădăcinile noastre creștine”. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a tras un semnal de alarmă asupra faptului că deși cultura și civilizația românească și europeană sunt „amprentate de creștinism”, totuși despre acest aspect se vorbește foarte puțin, „se tace în mod asurzitor”.

De asemenea, invitatul emisiunii a adus în discuție și discursul public „lipsit de etică” în cea mai mare parte, dar și hristofobia ce caracterizează societatea contemporană.

Discursul public este un discurs pustiit de termenii moralei. M-aș bucura să văd măcar puseuri etice sau de morală publică, însă nici acestea nu mai apar frecvent. Suntem într-un fel de sedare spirituală. Aici apare marea responsabilitate a Bisericii Ortodoxe Române de a-i trezi spiritual pe cei pe care îi include.

În ceea ce privește subiectul central al emisiunii, Catedrala Națională, Vasile Bănescu a explicat de ce acest edificiu cu valoare de simbol național poartă și denumirea: Catedrala Mântuirii Neamului.  El a precizat că „nu este vorba de o mântuire în grup; nu se mântuiește poporul român pe Dealul Arsenalului unde este construită catedrala Națională, ci este vorba de sintagma care face referire la o realitate istorică” și anume „eliberarea poporului român de sub puterile străine”.

Mântuirea neamului este sintagma care avea în epocă, în sec. 19, sensul de eliberare a poporului român. Rațiunea fondatoare a acestei catedrale ab initio este cinstirea eroilor români prin a căror jertfă a fost posibilă eliberarea acestui popor și nașterea statului român modern. De aceea, se ridică această Catedrală și de aceea suntem datori, de aprox. 140 ani, celor care au gândit acest proiect și lui Eminescu însuși care, în ziarul Timpul, din iulie 1885 vorbește despre necesitatea construirii unei Catedrale Naționale, a spus Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a evidențiat și necesitatea de natură practică, pastorală, liturgică a Catedralei Naționale.

Viitoarea Catedrală va fi mărginită de clădiri unde se vor desfășura activități care există deja în Patriarhia Română, dar care acolo vor oglindi în mod foarte concret această firească și plurală implicare a Bisericii în societate, care nu este doar una liturgică (…) Este vorba de un Muzeu al Creștinismului Românesc care se va afla sub cota 0, precum și un centru de primire al pelerinilor care vor putea înnopta acolo gratuit; va exista o bibliotecă, un așezământ medical unde oamenii fragilizați social, sărmani, vor putea beneficia de sprijin din acest punct de vedere, a explicat invitatul lui George Grigoriu.

Ajungând la acest subiect al activităților sociale și filantropice desfășurată în Biserica Ortodoxă Română, în special de voluntarii Paraclisului CMN, Vasile Bănescu a evidențiat, printre altele, cunoscuta  campanie: „Donează Sânge, salvează o viață!”, despre care a spus că este cea mai mare din Europa.

În ultimii 10 ani au fost recoltați peste 10.000 litri de sânge doar prin activitatea acestor vrednici și discreți oameni de la paraclisul Catedralei Naționale, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

În ceea ce privește implicarea Bisericii în societate, Vasile Bănescu a spus că instituția eclesială ortodoxă din România trebuie să fie prezentă în spațiul public spre stupoarea unora care văd creștinismul și religia doar în spațiul privat; ar fi nefiresc să fie așa.

Cea mai importantă parte a societății civile este în Biserică nu în ONG-uri de apartament, așadar, ca prezență publică, Biserica face un bine enorm societății românești. Toate cultele religioase din România au un rol enorm în articularea morală și socială a acestei societăți, desigur Biserica Ortodoxă Română în primul rând, a subliniat Vasile Bănescu.

Referitor la construcția CMN, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a evidențiat că „apariția unei catedrale într-o țară trebuie să fie un prilej de bucurie, nu de polemici cum a fost până acum”. De asemenea, acesta a explicat că „statul ajută ridicarea viitoarei Catedrale Naționale pentru că aceasta este un simbol al identității și conștiinței naționale”.

Din păcate sunt două teme căzute în desuetudine. Chiar nu ne mai pasă de lucrul acesta? Dacă Eminescu ar trăi acum și ar fi invitat într-un studiou de televiziune s-ar râde oare de el că ar vorbi despre identitatea și conștiința națională, a întrebat retoric Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a evidențiat că nu din cauza ridicării Catedralei Mântuirii Neamului nu se construiesc în România autostrăzi spitale sau școli. El a evidențiat că acest aspect a fost un „sofism nerușinat”.

Orice om onest își dă seamă că în România există bani pentru a construi orice; Important este cum sunt cheltuiți. Nu mai e de mult un secret că, din păcate, maladia aceasta a corupției uriașe ne-a văduvit de foarte multe realizări în ultimii 27 ani. Astfel, să căutăm în altă parte sursa nemulțumirilor noastre și nu în zona legată de cel mai frumos proiect pe care România îl va finaliza anul viitor, a spus Vasile Bănescu.