ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Programarea unor filme cu tematică homosexuală la studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român a dat naștere unor ample controverse și chiar proteste.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat la începutul acestei săptămâni că în acest caz a fost vorba despre un protest pașnic. „Îmi fac mea culpa pentru că nu am apreciat de la început protestul (de la MȚR), dar dezinformat fiind,  am apucat să mă pronunț. A fost un protest pașnic”, a spus Bănescu, în dialog cu Mihai Gheorghiu,  la Trinitas TV.

Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie, a susținut  că „ține de esența acestei agende alternative să provoace, să creeze auto victimizare, să implice instițutii de cultură într-un adevărat ritual al împingerii al autodistrugerii simbolice. Bunul simț îți spune că în studioul Horia Bernea nu faci propagandă pentru o minoritate radical ideologizată”.

„Muzeul Țăranului Român nu expune acolo fosila țăranului român. Este un discurs public gândit de Horia Bernea, inegalabil. E un discurs imagistic care scoate la lumină o gândire coerentă a țăranului român. Scoate la iveală frumusețea profundă a unei vieți fondată pe niște valori. De-aia este anormal ca într-un astfel de muzeu să proiectezi filme pro gay. Este total inadecvat. Este nefiresc în condițiile în care există atâtea alte săli în București”, a mai declarat Vasile Bănescu.

Pe 4 februarie, proiecția filmului „120 bpm” a fost oprită după ce mai mulți spectatori s-au ridicat în picioare și au început să cânte imnuri religioase și naționale. Cristian Mungiu, cel care distribuie filmul în România, a anunțat că proiecția „120 BPM” a fost reprogramată pe 20 februarie tot la MNȚR.

Pe 8 februarie, la același muzeu a fost programat filmul „Soldații.Poveste din Ferentari”, iar mai mulți oameni au prostestat pașnic în fața muzeului. În sală, mai mulți spectatori au proiectat lumini pe ecran, iar alții au dat drumul la manele. După o jumătate de oră, filmul a fost oprit. Poliția a sosit și i-a scos din sală pe manifestanți, în aplauzele celor din sală. Proiecția a fost reluată după ce protestatarii au fost scoși din sală.