ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vasile Miron, bărbatul căutat de poliție încă din luna august, fiind bănuit că ar fi ucis un băiețel de 10 ani din satul Covasna (Iași), a fost depistat și reținut în această după-amiază. El era dat în urmărire internațională. 

„În urma colaborării dintre polițiștii români și germani, a fost depistat un bărbat care era urmărit internațional pentru infracțiuni cu violență”, se precizează într-un comunicat al Poliției Române. „Astfel, în localitatea Rodgau din Germania, polițiștii au depistat un bărbat, de 42 de ani, urmărit național și internațional de autoritățile judiciare române, care se sustrăgea de la executarea unui mandat de arestare preventivă emis pe numele său de Tribunalul București, pentru săvârșirea infracțiuni de omor calificat. Cel în cauză este bănuit că, în cursul lunii mai a.c., ar fi aplicat mai multe lovituri cu un corp contondent unui minor, în urma cărora acesta a decedat.”

Agape Alexandru (10 ani) a dispărut la 29 mai a.c. și a fost găsit mort, într-o râpă de la marginea satului, patru luni mai târziu. Trupul băiețelului era învelit într-un sac de iută prins cu sârmă ghimpată, și apoi înfășurat într-o pătură legată cu o panglică neagră. La scurt timp după dispariția copilului, principalul suspect al anchetatorilor a devenit Vasile Miron, care se aflase în sat, în vizită la rude. Ȋn 2002, el a omorât o fată de 17 ani. A fost condamnat la 15 ani, din care a executat 12. Deși crima din 2002 nu are nicio similitudine cu cea de la Iași, victimologia, mobilul, modus operandi și ascunderea cadarului fiind total diferite, cazierul a fost cel care l-a recomandat imediat pe Vasile Miron pentru poziția de suspect. Ȋn plus, faptul că a părăsit satul, la câteva zile după dispariția copilului. Dar și că, susține mass-media, imagini cu el și copilul ucis apar, chiar în ziua fatidică, pe niște camere de supraveghere video. Cel care a descoperit cadavrul băiatului este văr cu cel suspectat/acuzat de crimă.
 
La 6 octombrie, pe când poliția încă încerca să dea de el, Active News a reușit să stea de vorbă cu Vasile Miron. Am vrut să aflăm care este versiunea lui și ce are de gând să facă mai departe. „Dacă găsește ADN-ul meu, eu singur mă predau! Dar nu are cum. Nu are cum pentru că, v-am spus, eu nu am nicio legătură cu copilul. Nu am avut legătură cu copilul, nu am nicio legătură cu ce s-a întâmplat”, ne declara atunci suspectul. 
 
„Mie nu mi-e frică de nimica, nu mi-e frică”, susținea el în urmă cu o lună. „Nu că nu mi-e frică de nimica, da’ v-am spus: nu vrea să fiu al doilea caz Țundrea. Eu acuma, dacă vin în România, obligat mă arestează, da? Trei luni, patru luni, cinci luni, șase luni sau poate chiar mai mult, până când... Că nu rămâne așa, nu are cum să rămână așa, indiferent... Pe mine chiar dacă mă găsește vinovat, după probele pe care le au ei, că justiția din România a rămas încă cu 30 de ani în urmă, fac mai departe, la CEDO, la Strasburg, la astea... Sunt alte foruri. Da’ să stau 2-3 ani sau eu știu cât în pușcărie degeaba?”. „Nu, da’ nici așa, să trăiți toată viața fugind”. „Păi, eu nu fug. Stau liniștit. Dacă o fi să mă găsească, că, din cât am înțeles, sunt dat internațional, dacă o fi să mă găsească, să mă aia, asta e...”
 
Vasile Miron a fost arestat în Germania, fiind declanșată procedura de predare către autoritățile române.