ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numărul mamelor din România care vor opta pentru concediul post-natal de 2 ani se va dubla, ca urmare a intrării în vigoare, de la 1 iulie 2016, a Legii care prevede eliminarea plafonului de indemnizație pentru creșterea copilului, este concluzia experților în Resurse Umane (HR), redată într-o analiză de specialitate transmisă agenției Agerpres.

  „(...) dacă în anii trecuți (...) circa 42% dintre mamele din România optau pentru concediul de creștere a copilului cu durata de doi ani, în condițiile în care indemnizația acordată de stat în acest caz este de maximum 1.200 de lei, începând cu acest an ponderea ar putea crește la aproximativ 85%. Pe de altă parte, există și o categorie de mame care vor opta pentru perioade mai scurte de concediu de maternitate. Acestea sunt, de cele mai multe ori, cele care au poziții de top și middle management și care nu pot lipsi 2 ani, dorindu-și să nu facă o pauză în carieră", reiese din raportul Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR.



Până la data de 1 iulie 2016, indemnizația de creștere a copilului reprezenta 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar în limita maximă de 3.400 lei în cazul concediului pentru creșterea copilului de până la un an (3 ani în cazul copilului cu handicap) și de 1.200 lei în cazul concediului de până la doi ani.

Începând din vara acestui an, limita minimă a indemnizației pentru creșterea copilului a crescut la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (salariul minim este 1.250 lei), față de 600 lei în prezent, iar persoanele care au optat pentru o perioadă de concediu pentru creșterea copilului de până la un an se pot întoarce pentru a beneficia de perioadă prelungită de doi ani de zile.

De asemenea, suma suplimentară pentru gemeni/multipleți sau pentru situații de suprapunere crește la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 lei, față de 600 lei în prezent. Stimulentul de inserție se stabilește la 50% din indemnizația minimă.

Una dintre noutățile aduse de legislația recentă în domeniu este faptul că, începând cu 1 iulie 2016, solicitanții nu mai sunt obligați să depună documentele doar la sediul agențiilor teritoriale, ci le pot trimite și prin poștă sau prin e-mail, în format scanat.

Cererile noi pentru acordarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului, a stimulentului de inserție, a sprijinului lunar și a alocației de stat pentru copii (împreună cu actele doveditoare) se depun în continuare la primăria localității de domiciliu sau, pentru municipiul București, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu.

Persoanele care doresc să depună cereri pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului și plata indemnizației lunare se pot adresa Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) sau Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (APISMB), după caz, potrivit Ordinului MMFPSPV nr. 1099/2016.