ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile române nu au anunțat încă o decizie fermă în ceea ce privește starea de urgență începând cu 15 mai, totuși au fost vehiculate anumite variante privind redeschiderea unor domenii de activitate, precum restaurante, frizerii sau hoteluri, fără a se lua în calcul, până în prezent, deschiderea bisericilor pentru participarea oamenilor la slujbe.

Starea de urgență a fost instituită în România, în contextul epidemiei de coronavirus,  în data de 16 martie a.c. și prelungită pentru 30 de zile, începând cu 14 aprilie. Starea de urgență a însemnat adoptarea mai multor restricții- impuse prin ordonanțe militare succesive- fiind afectate mai multe domenii, precum economia, educația sau viața religioasă.

Deși autoritățile române nu s-au hotărât încă dacă să înlocuiască, din 15 mai, starea de urgență cu starea de alertă, în ultima perioadă au început să fie vehiculate mai multe planuri privind relaxarea restricțiilor, astfel încât să fie posibilă deschiderea hotelurilor, restaurantelor sau saloanelor de înfrumusețare. Nu și a bisericilor.

Hoteluri și pensiuni

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, că hotelurile și pensiunile se vor putea deschide, însă cu respectarea anumitor reguli, care urmează să fie adoptate înainte de eliminarea restricțiilor.

„Nu văd vreo restricție în ceea ce privește activitatea de cazare în hoteluri, pensiuni, cu stabilirea unui set de reguli. INSP și alte entități sunt implicate în adoptarea unor protocoale, a unor reguli care trebuie respectate”, a declarat, miercuri, premierul Ludovic Orban.

Restaurante și terase

Și restaurantele ar putea fi deschide, potrivit unui plan propus autorităților de către reprezentanții HORECA. Astfel, restaurantele pot fi deschise treptat, mai întâi cu o distanță de 1,5 - 2 metri între mese, cu maximum 8 locuri la masă și cel mult 200 de clienți în același timp. Totodată,  angajații vor purta obligatoriu mască și mănuși și le va fi verificată temperatura la intrarea în tură.

Creșe și after-school-urile

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, s-a referit, miercuri, la posibilitatea ca anumite servicii pentru copii, de genul creșă, after-school, sau alte activități de educație pentru copii, să fie permise pe perioada vacanței de vară, cu un număr mai mic de copii decât în mod normal.

„V-aș putea spune ce opinie am eu. Cred că trebuie găsită o soluție, cu respectarea regulilor de prevenție, în aceeași logică (pe modelul respectării distanțării sociale la terase și restaurante, n.r.) mă gândesc și pentru cei care pot să desfășoare, într-o altă organizare, activități pe durata verii pentru un număr limitat de copii, pentru grupe mici de copii, deci probabil că și aici trebuie găsite niște soluții care să asigure toate măsurile de protecție pentru copii, dar nu am luat încă o decizie. E clar că va fi o soluție tip fonduri pentru a putea să-ți găsești un sprijin gen bonă, fie o soluție tip sprijin pentru anumite activități gen creșe, educație sau program din acesta after-school de petrecere a unei activități educative într-un spațiu, ar putea fi permisă, cu anumite modificări care țin de organizarea în sălile respective, adică cu un număr redus de copii, cu reguli de distanțare clare. Dar nu s-a luat încă o decizie aici", a explicat Violeta Alexandru.

Frizerii și saloane de cosmetică

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a confirmat, vineri, că începând din 15 mai se vor redeschide saloanele de înfrumusețare, însă cu respectarea unor noi reguli. Acesta a explicat și cateva dintre regulile care vor fi impuse acestui tip de afacere.

„Posibil că nu vor avea zona de așteptare, trebuie să te programezi, te duci direct la programare”, a explicat Raed Arafat.


Până în acest moment, nu există nicio infomare oficială în legătură cu anularea restricțiilor privind participarea oamenilor la slujbele religioase.

Ministrul de interne, Marcel Vela, a declarat, sâmbătă, la Digi24 că amenzile date în perioada stării de urgență pentru nerespectarea restricțiilor din ordonanțelor militare se ridică la peste 600 de milioane de lei (120 de milioane de euro).

Pe de altă parte, ministrul de interne a precizat că în cazul înlocuirii stării de urgență cu starea de alertă după 15 mai, vor exista în continuare amenzi pentru restricțiile care vor rămâne în vigoare, dar e prematur să indice un ordin de mărime pentru aceste sancțiuni.