ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape 4000 de kilograme de pește au fost retrase de la comercializare de inspectorii Autoritatății Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), după ce s-a descoperit că produsele erau infestate cu paraziți. 
 
ANSVSA a descoperit larvele nematodului Anisakis în viscere, iar în probele din alte două loturi a fost decelată prezența larvelor parazitului atât în viscere, cât și în musculatura dorsală și cea abdominală. Este vorba despre trunchi  de merluciu congelat, cu origine Spania.
 
"În data de 03.05.2016, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje a fost primită o notificare din partea DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziți a produsului "trunchi  de merluciu congelat” cu origine Spania. 

Transportul cu acest tip de produs era alcătuit din 6 loturi, în cantitate totală de 23.060 de kg.

Probe recoltate din fiecare lot, în cadrul programului de autocontrol, de unitatea de depozitare autorizată, au fost transmise pentru a fi analizate la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară.

În urma efectuării examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larvele nematodului Anisakis în viscere, iar în probele din alte două loturi a fost decelată prezența larvelor parazitului atât în viscere, cât și în musculatura dorsală și cea abdominală.

Conform procedurilor, operatorul a inițiat procedura de retragere a produsului neconform, sub atenta monitorizare a inspectorilor din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județeană implicată în gestionarea alertei.

Până la această dată, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kg (1.578 de kg din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular și 2.262 de kg din loturile de produs cu localizare viscerală).

Acțiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este în derulare.

Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor (Ordinul Președintelui A.N.S.V.S.A. nr.35/2016) prevede obligativitatea supunerii fiecărui lot de pește, icre sau lapți, randomizat, examenului prin inspecție vizuală, înainte de prelucrarea sau comercializarea acestuia, în vederea depistării și îndepărtării paraziților vizibili cu ochiul liber, cât și obligativitatea prelevării unor probe reprezentative din fiecare lot de pește, icre sau lapți. 

Măsuri dispuse de serviciile veterinare:

a) peștele parazitat sau părțile parazitate din acesta nu vor fi comercializate pentru consum uman;
 
b) peștele întreg la care au fost evidențiate formațiuni parazitare doar la nivelul viscerelor și care pot fi îndepărtate în totalitate, se dirijează la procesare sub supraveghere sanitară veterinară într-o unitate autorizată sanitar-veterinar care dispune de facilitați pentru îndepărtarea eficientă a părților parazitate și în care sunt respectate condițiile de igienă pentru evitarea posibilităților de contaminare;  

c) peștele întreg la care au fost evidențiate formațiuni parazitare la nivelul musculaturii sau la nivelul musculaturii și a viscerelor se declară impropriu pentru consum uman și nu se acceptă valorificarea acestuia pentru consumul uman", se precizează în comunicatul ANSVSA.