ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avertizările meteorologice de vreme severă au intrat în vigoare duminică dimineață la ora 10.00 și vor fi valabile până luni noapte, interval în care va fi vânt puternic, iar vremea se va răci în toată țara, în timp ce în vestul, centrul și nordul țării vor fi ploi pe arii extinse. În toate zonele montane ninge și este viscol. 

Circulația rutieră a fost oprită, duminică după-amiază, pe două drumuri naționale din județul Harghita, unde din cauza vântului puternic au căzut copaci pe șosea, în timp ce pe mai multe drumuri naționale se circulă în condiții de iarnă. Și circulația feroviară este afectată, mai multe trenuri fiind oprite pe traseu din cauza copacilor căzuți pe calea ferată. De asemenea, au rămas fără energie electrică mii de locuințe din județele Suceava, Neamț și Mureș.

Douăsprezece localități din șase județe sunt afectate din cauza ninsorilor și a viscolului, a anunțat, duminică seară, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), precizând că în aceste zone este vorba fie despre probleme la alimentarea cu energie electrică, fie despre drumuri blocate, neexistând persoane în pericol.

Potrivit MAI, în județele de munte care se află sub atenționare meteorologică, la înălțimi de peste 1.700 de metri, viscolul a fost puternic și a dus la căderea de arbori pe anumite drumuri naționale și județene, ceea ce a afectat traficul rutier, însă nu sunt persoane în pericol și nici nu au fost astfel de cazuri pe parcursul zilei.

Până acum, efecte ale ninsorilor și viscolului sunt înregistrate în 12 localități din șase județe, unde există probleme la alimentarea cu energie electrică sau drumuri blocate.

Ministerul de Interne mai spune că nu sunt localități izolate, la care să nu se poată ajunge, și că au fost închise preventiv cinci segmente de drumuri, în special acolo unde din cauza căderilor de arbori nu se mai poate circula. Se acționează în toate aceste cazuri pentru tăierea și degajarea copacilor și pentru deszăpezirea drumului.

La această oră situația județelor cu probleme este următoarea:

-         județul Alba - în Arieșeni, spre localitatea Vârtop, au căzut doi copaci pe partea carosabilă și pe cablurile de curent electric.

-         județul Harghita - a fost închis un segment de drum între Lacul Roșu și Gheorghieni (27 de km de pe DN12C) din cauza căderii de arbori. Tot în județul Harghita, din cauza viscolului, în localitatea Joseni a mai fost închis un segment pe DN13B care făcea legătura cu localitatea Praid.

-         județul Maramureș - între Cavnic și Budești, DJ 184 rămâne închis cel puțin până luni dimineață.

-         județul Bihor - circulație rutieră pe un singur sens, în mod alternativ pe drumul județean, în zona localității Marghita.

-         județul Neamț - în jurul orei 13.30 s-a închis circulația pe DN12C, între localitatea Bicaz Chei până în Gheorghieni.

-         județul Suceava - un drum județean închis pentru condiții de drum nefavorabile, între Pojorâta și Crucea.

Șoferii care în noaptea de duminică spre luni se vor afla în trafic sunt avertizați să se informeze care este starea drumurilor și să respecte indicațiile polițiștilor. Cei care circulă în zonele unde a nins, obligatoriu vor trebui sa aibă anvelope de iarnă.

Mai mulți copaci s-au prăbușit pe calea ferată, duminică seară, fiind afectate opt trenuri de călători care sunt oprite în stații de pe raza regionalelor Brașov și Iași, în timp ce se intervine pentru îndepărtarea arborilor rupți de rafalele puternice de vânt, potrivit CFR.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA anunță că la această oră echipele de intervenție acționează pe intervalele de stații Nădejdea - Livezi Ciuc și Cozna - Grădinița pentru îndepărtarea unor copacilor căzuți pe calea ferată. Copacii au fost rupți de rafalele puternice de vânt, care au atins în aceste zone viteze de aproape 100 de kilometri la oră.

În prezent, șapte trenuri de călători - IR 1540, R 5208, R 2606, IR 1831, R 4206, IR 1834 și R 5711 - sunt oprite în gările Siculeni, Grădinița și Cozna, iar IR 1831 staționează între Cozna și Grădinița.

Conform sursei citate, personalul feroviar intervine pentru tăierea și îndepărtarea copacilor de pe calea feată și remedierea deranjamentelor tehnice produse la liniile de contact, astfel încât trenurile să fie reînscrise în circulație în condiții de siguranță.