ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Walter Florian a fost adus în țară sub escortă din Emiratele Arabe Unite și se află în custodia Poliției Române. Patronul Romprest era dat în urmărire încă din luna mai a anului 2015, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare în lipsă pentru mai multe infracțiuni, printre care și evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 20 de milioane de euro, anunță Digi 24.

La sosirea în țară, Walter nu a făcut prea multe declarații, dar întrebat de ce a plecat din România, a spus ceva despre o amenințare la adresa vieții sale.

„Nu veneam, dacă-mi era frică de închisoare”, a declarat Florian Walter, răspunzând unei întrebări din partea presei. El a susținut că nu a fugit din țară și că afacerile sale au fost corecte întotdeauna.

El este acuzat într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu uriaș: 20 de milioane de euro.

Compania Romprest, potrivit procurorilor DIICOT, a fost acuzată că a derulat tranzacții comerciale fictive cu mai multe societăți comerciale pentru a ascunde mai multe sume de bani. Au fost numiți anumiți reprezentanți legali ai acestei societăți comerciale care nu au putut fi identificați pentru că și-au declarat domiciliile în Republica Moldova sau Ungaria.

Omul de afaceri Florian Walter a dispărut la începutul lunii mai a anului trecut, cu puțin timp înainte ca ofițerii de la Crimă Organizată și procurorii DIICOT să-i percheziționeze casa și firmele. Din vara lui 2015 s-a aflat închis într-un penitenciar din Dubai, iar autoritățile din România au cerut extrădarea. Regele Gunoaielor, așa cum este poreclit milionarul, este considerat de procurori liderul unei grupării acuzate de evaziune fiscală prin folosirea a 30 de firme fantomă. Anchetatorii susțin că cel mai important rol în acest mecanism l-ar fi jucat Romprest, firma de salubrizare patronată de Florian Walter. 300 de muncitorii aveau contracte încheiate cu firme de apartament și erau doar detașați la Romprest, spun anchetatorii.

”Societațiile nu aveau mijloacele de transport necesare deplasării unui număr mare de personal muncitor. Figura ca obiect al acestor contracte. Se achiziția prin aceste contracte forță de muncă. În fapt, muncitorii erau folosiți la negru”, a spus Georgiana Hosu, procuror șef adjunct DIICOT.

Florian Walter are o avere estimată la 25 de milioane de euro, potrivit unui clasament întocmit de o publicație economică. Omul de afaceri este cunoscut și pentru investițiile făcute în fotbal. A avut acțiuni la echipele Dinamo București, Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești.