ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Zece noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria au fost deschise în acest weekend. Ele sunt în județele Arad, Bihor și Satu Mare și vor funcționa deocamdată doar o zi pe săptămână, sâmbăta sau duminica.

Deși erau gata încă de acum cinci ani, drumurile de acces în țara vecină erau blocate, pentru că România nu este membră a spațiului Schengen.

Trecerea se va putea face pe jos sau cu autovehicule de până la 3,5 tone.

Opt din cele zece puncte noi trecere a frontierei din vestul țării vor fi deschise sâmbăta, două duminica.

„Reprezintă cea mai mare realizare pe care am făcut-o în ultimii 50-60 de ani. Cei de la Körösnagyharsány și din localitățile din zona de lângă frontieră erau mai legați de Oradea ca de orice alt oraș de la ei din Ungaria”, spune Pavel Maier, primarul comunei Toboliu.

„Consider că după deschiderea graniței atât viața, cât și comportamentul oamenilor din Körösnagyharsány se vor schimba. Distanța scurtă față de Oradea oferă posibilitatea de a crea legături culturale și economice”, arată Mate Pal, primarul localității Körösnagyharsány.

Cele zece legături rutiere transfrontaliere au fost construite cu finanțare europeană încă din 2012. Pentru că România nu a intrat în Schengen, șoselele nu puteau fi folosite, iar pentru a trece în țara vecină localnicii de pe graniță făceau un ocol de zeci de kilometri.

Punctele de trecere a frontierei vor fi monitorizate până în iunie. Ulterior, în funcție de trafic, se va decide dacă acestea vor fi închise sau vor fi deschise pentru mai multe zile pe săptămână.

Cele 10 puncte de frontieră vor funcționa la: Variașu Mic, Grăniceri și Iermata Neagră (Arad), Voivozi, Roșiori și Cheresig (Bihor), Bercu, Horea (Satu Mare). Acestea vor fi deschise sâmbăta.

Duminica, în schimb, vor fi deschise granițele de la Nădlac III, din județul Arad, și de la Peleș, din Satu Mare.

Deschise duminica între 10-18

Nădlac 3 - Csanadpalota

Peleș - Zajta

Deschise sâmbăta între 10-18

Bercu - Garbolc

Horea - Omboly

Variașu Mic - Dombegyhaza

Grăniceri -Elek

Cheresig - Körösnagyharsány

Iarmata Neagră - Dénesmajor

Roșiori - Pocsaj

Voivozi - Bagamer.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews