ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Percheziții de amploare au avut loc ieri la o presupusă grupare de hoți care acționau prin așa-numita metodă a împrietenirii.

Sub pretextul că deratizează apartamentele, hoții intrau în locuințele victimelor, adesea oameni în vârstă, le câștigau încrederea și le furau banii sau lucrurile de valoare. Peste 15 suspecți au fost duși la audieri la Poliția Capitalei.

Polițiștii de la investigații criminalistice au descins la mai multe adrese din Ilfov și din Capitală. Aici erau căutați suspecții care sunt acuzați de furt, după ce intrau în casele victimelor folosind clasica metoda numită "împrietenire".

Scenariul era simplu: două femei băteau la ușa victimei și susțineau că sunt angajatele unei firme de deratizare și fac dezinsecție în tot blocul, potrivit stirileprotv.ro. Odată intrate în locuință, îl țineau de vorbă pe proprietar, în timp ce un al treilea individ pătrundea în casă și fura tot ce găsea mai valoros: bani sau bijuterii. Polițiștii spun că suspecții îi vizau pe pensionari, care nu puteau opune rezistență chiar și atunci când își dădeau seama că sunt tâlhăriți.

Indivizii au păcălit până acum, spun anchetatorii, cel puțin 20 de bătrâni. Pe unii i-au prădat și de două ori, pentru că s-au dat drept polițiști care anchetează primul furt. Uneori, potrivit anchetatorilor, au pretins că sunt angajați Apanova sau Distrigaz.
 
În acest caz, oficialii atrag atenția că în cazuri reale controalele trebuie să respecte anumite reguli:

"Angajații noștri nu fac controale în interior și, dacă fac, au acordul prealabil al proprietarului și al administrației de bloc, poartă uniforme cu însemne reflectorizate și au legitimații", spune Epsica Chiru, Apanova București.

Polițiștii au ridicat din locuințele suspecților sume importante de bani, care vor fi returnate victimelor. Cei 15 suspecți sunt acuzați de furt, tâlhărie și constituire de grup infracțional organizat, fapte pentru care pot primi ani grei de închisoare.