ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, 14 mai 2018, a fost prima oară când România ar fi trebuit să marcheze „Ziua Națională a Martirilor din temnițele comuniste”. Din păcate, așa cum arată Evenimentul Zilei, autoritățile statului au ignorat această sărbătoare.

Președintele României, simbolul statului român, a ignorat complet evenimentul. Conform sursei precizate, Administrația Prezidențială nu a oferit niciun mesaj pe 13 sau 14 mai, iar motivul ține de corectitudinea politică. Trebuie precizat că președintele Iohannis este cel care a promulgat legea care instituia această zi, în ciuda unor proteste vehemente ale Institutului „Elie Wiesel”.

„Pe 13 și pe 14 mai nu apare nicio declarație a președintelui, niciun comunicat care să amintească de comemorare. Explicația nu este deloc simplă și e legată atât de evenimente petrecute imediat după promulgarea legii, cât și de situația delicată în care este acum președintele cu oficialii din Israel și cu reprezentanții comunităților evreiești din Europa.Numai că, exact înainte de a pleca spre America, președintele a promulgat legea inițiată de 32 de parlamentari, dintre care cei mai mulți, 28, erau liberali. Pe 6 iunie, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel a dat un comunicat foarte acid la adresa președintelui Iohannis. Motivul este simplu, în expunerea de motive folosită de inițiatori erau enumerate printre numele martirilor ridicați în acea noapte și membri sau simpatizanți ai Mișcării Legionare. Printre ei și Mircea Vulcănescu sau Radu Gyr, nume pe care Institutul le vânează cu plângeri penale pe oriunde apar, de la licee, străzi la tricouri.

Anul trecut, Iohannis nu a răspuns oficial la acest comunicat, dar tăcerea de zilele astea arată că și-a însușit critica”, notează EVZ.
 
Totuși, anul acesta, Președintele a găsit timp să marcheze deschiderea Salonului Auto București, dar și Forumul pentru Egalitatea de Gen „Equality Works Better”.
 
Nici la Guvernul României nu s-a suflat o vorbă despre această zi.

Deși propunerea legislativă a venit din Parlament, niciun partid politic nu a întreprins ceva pentru sărbătorirea acestei zile. Mai mult decât, nici posturile mass-media deținute de statul român nu au spus nimic, deși erau obligate prin lege să o facă.

„Potrivit prezentei legi, sărbătorirea anuală a zilei de 14 mai poate fi marcată de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară, prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane și alte manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri. Totodată, în această zi, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune și Agenția Națională de Presă AGERPRES vor difuza, cu prioritate, emisiuni și materiale informative despre evenimentele petrecute în perioada prigoanei comuniste în ziua de 14 mai 1948”, scrie în textul legii 127/2017, citat de EVZ.

Singura excepție notabilă, din rândul instituțiilor, a constituit-o Avocatul Poporului. Victor Ciorbea a fost singurul șef de instituție a statului care și-a amintit de martirii din închisori.

„Aceste persoane, catalogate ca „dușmani ai poporului” au fost, așadar, încarcerate, multe ucise, iar familiile lor hărțuite, batjocorite și supuse unui tratament regim special. Abuzurile Securității nu au cunoscut limite: intelectuali de marcă ai țării au fost dați afară din facultăți pentru că erau cu origine nesănătoasă și trimiși în posturi de muncitori necalificați, preoții fie au fost lichidați, fie deportați în lagăre de concentrare, profesori, medici, politicieni sau țărani s-au trezit peste noapte arestați, supuși torturilor și trimiși în închisoare”, a menționat Victor Ciorbea.

Ziua de 14 mai a fost marcată în București de o manifestare a societății civile, în special din partea foștilor deținuți politici.