ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dezvăluirile Wikileaks privind spionajul la scară industrială practicat de către Agenția Centrală de Informații (CIA) a Statelor Unite, au fost întâmpinate cu deznădejde în întreaga lume.

WikiLeaks a publicat mii de documente ce descriu instrumentele software și tehnicile folosite de CIA pentru a penetra telefoane Smart, computere și chiar televizoare conectate la internet. 

Associated Press (AP) a trecut în revistă ceea ce au spus hackerii CIA despre diferite produse anti-virus cu care s-au confruntat în încercarea de a sparge sistemele pe care le ținteau. Documentele Wikileaks prezintă opiniile hackerilor pentru opt produse: Comodo, Kaspersky, Avira, AVG, F-Secure și Bitdefender.

Dacă despre celelalte șapte produse antivirus, hackerii CIA au avut recenzii mai degrabă proaste, considerând că pot fi depășite cu relativă ușurință, Bitdefender-ul românesc le-a scos peri albi americanilor. Iată ce au scris cei de la AP:

„Postările nu sunt completate suficient de mult pentru a spune cu siguranță, dar Bitdefender, un produs anti-virus românesc, a părut să le creeze mari probleme hackerilor CIA.

Una din postări sugerează că Bitdefenderul poate fi înfrânt cu puțină meșterire. Sau poate nu.

'În fine, tocmai am încercat asta', afirmă un răspuns la postare (cea despre Bitdefender din Wikileaks -n.r.). Dar, 'Bitdefender e tot nebun'.

Reprezentanul Bitdefender, Marius Buterchi, a spus că singura concluzie ce poate fi trasă este că „detectăm uneltele CIA”.

Puțini își mai amintesc însă de declarațiile făcute de Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comerț al SUA, la București, în cadrul Summitului Regional de Securitate Cibernetică.

Cu acea ocazie, înaltul reprezentant american critica ceea ce el numea un „val de protecționism și naționalism digital prin care guvernele creează legi și politici în favoarea industriilor naționale”, fapt care, ar duce la „limitarea creșterii economice prin limitarea accesului cetățenilor și afacerilor la cele mai bune tehnologii din lume”.

Acesta recomanda autorităților române să apeleze, în schimb, la produse americane de protecție digitală: „Cred că una dintre cele mai bune metode prin care putem ajuta România să-și protejeze infrastructura critică de invazii ostile este prin intermediul tehnologiilor inovatoare furnizate de companiile americane de top din IT”.