ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban le-a cerut titularilor ministerelor Afacerilor Interne și Transporturilor să ia măsuri pentru a urgenta intervenția la vaporul cu oi vii, eșuat duminică în Portul Midia,  subliniind că urgența maximă este legată de efectuarea tuturor operațiunilor „de descărcare a navei, de transport și de incinerare” a cadavrelor animalelor moarte, potrivit Agerpres

„Reacția reprezentanților din teritoriu mi-a arătat paralizia, delăsarea și incapacitatea de a face față unor situații care reclamă o intervenție serioasă și foarte bine pusă la punct. Nu vreau să treacă acest eveniment fără ca cei care nu și-au făcut datoria să fie demiși din funcții”, a declarat Ludovic Orban, joi, în deschiderea ședinței de Guvern.

Premierul i-a cerut ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să analizeze „acțiunea prefectului, a comandamentului pentru situații de urgență”, iar ministrului Transporturilor, „să pună la punct toate măsurile care se impun”.

„Sunt responsabili acolo care nu și-au făcut datoria și care trebuie să fie demiși. Nu e aici noul președinte al Autorității Naționale Sanitar Veterinare, domnul Robert Chioveanu. Trebuie să știți că am luat decizia de a-l desemna pe Robert Chioveanu și de a-l trimite la fața locului, pentru că cel care avea delegate atribuțiile, respectiv vicepreședintele Ciutac și cu directorul Direcției Sanitar Veterinare, nimeni altul decât fostul președinte al ANSVSA, pe care l-am demis, au torpilat aproape integral intervenția și mai ales măsurile care ar fi trebuit luate imediat în situația respectivă”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a calificat drept „inadmisibil” modul cum a reacționat conducerea Direcției Sanitar-Veterinare în privința salvării oilor de pe nava eșuată.

„Este inadmisibil ca medici veterinari voluntari, ai organizațiilor neguvernamentale, să se implice în salvarea oilor de pe vas, iar în ceea ce privește procedurile care trebuia derulate prin lege, ca obligație legală, Direcția Sanitar Veterinară să nu aibă capacitatea să asigure o permanență în schimburi de minim trei-patru medici, iar acest lucru să se producă numai după intervenția expresă a unui secretar de stat de la Ministerul de Interne, care a fost trimis în mod special de ministrul de Interne”, a mai spus Orban.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, l-a informat pe primul ministru că evaluările făcute de M.A.I. au scos la iveală faptul că „unii membri ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, directori de deconcentrate, nu și-au făcut datoria așa cum trebuie”.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a explicat că tragedia produsă în Portul Midia nu a fost urmată de o reacție „fermă, rapidă, pe procedurile legale, care erau cunoscute”, și a promis că va face o dare de seamă amănunțită asupra situației.

„În primul rând, acțiunea de salvare a celor 22 de membri ai echipajului - care s-a întâmplat, din fericire, și nu am avut nicio tragedie -, dar nu s-a întâmplat așa cum ar fi trebuit să se întâmple, pe regulament. Noi avem o instituție abilitată să intervină, iar imediat, în aceeași zi, ar fi trebuit notificată Căpitănia Portului Midia, ea să notifice armatorul și să solicite dezeșuarea navei și ranfluarea ei, conform obligațiilor legale. Acest lucru s-a întâmplat de-abia luni, 25 noiembrie”, a afirmat ministrul Lucian Bode.

El a precizat că un comitet creat la nivelul Ministerului Transporturilor monitorizează cazul.

„Avem un comitet care se întâlnește dimineața, la ora 9,00, seara, la ora 18,00, transmite concluziile sub semnătura tuturor membrilor. Vă informez că în acest moment au fost salvate 230 de oi. Sunt absolut convins că, dacă intervenția ar fi fost fermă în prima zi, cu acele decupaje din corpul navei, așa cum s-a întâmplat și ieri, și astăzi, ar fi putut fi salvate mult mai multe animale. O să vă pun la dispoziție toate datele și, bineînțeles, va trebui să luăm o decizie”, a explicat Lucian Bode.

În replică, premierul i-a solicitat ministrului Transporturilor să numească oameni care, într-adevăr, „acționează în baza legii și au capacitatea de a conduce operațiuni”.

„Deja este o bombă ecologică. Nu trebuie așteptat armatorul și cu asiguratorul, trebuie somați să efectueze de urgență toate operațiunile de descărcare a navei, de transport și de incinerare, pentru că altfel riscăm să producem efecte extrem de grave. Din câte am înțeles, nava nu a fost abandonată și costurile acestei operațiuni trebuie să fie suportate de asigurător. Nu se poate aștepta termenul ăla între 10 și 60 de zile, este o urgență absolută să demareze operațiunea de evacuare mâine”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Ministrul Transporturilor a confirmat că proprietarii navei au „o poliță de asigurare P&I de 50 de milioane de euro”.

„Noi suntem pregătiți, dacă armatorul și Administrația Portuară sunt într-o decizie comună și ar putea interveni și Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Jandarmeria, tot ce ține de noi, suntem dispuși să intervenim la momentul potrivit, când avem această permisiune”, a mai spus Lucian Bode.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că, până acum, numai 228 de oi din cele 14.600 au fost salvate de pe nava scufundată duminică în portul Midia. Autoritățile continuă operațiunile de salvare, potrivit unui comunicat remis joi.