ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce Franța își sărbătorea miercuri, 14 iulie, ziua națională, zeci de mii de persoane, potrivit datelor autorităților, au manifestat în toată țara în numele libertății, protestând împotriva anunțurilor făcute de președintele socialist Emmanuel Macron pe tema pașaportului sanitar, a vaccinării obligatorii și a noului regim, considerat de francezi dictatorial. VIDEO mai jos.

Potrivit cotidianului France Soir, unele mobilizări au început încă din cursul dimineții, chiar în timp ce se ținea defilarea militară de pe Champs-Elysées, sub privirea lui Emmanuel Macron, care prezida aceste festivități pentru ultima oară în cursul mandatului său de 5 ani.

Citiți și De Ziua Franței, să privim spre Paris: Coșmarul de acolo vine spre București!

Sunt puse în cauză declarațiile făcute de președintele socialist luni seară, privind implementarea obligativității vaccinării pentru personalul medical, de îngrijire și din alte profesii, precum și extinderea condiției pașaportului sanitar pentru accesul în majoritatea locurilor publice, precum și în transportul public pe distanțe mari (cu trenul, autocarul, avionul). 


Unele dintre aceste măsuri vor intra în vigoare chiar din această vară (începând cu 21 iulie și 1 august), fapt care i-a determinat pe numeroși francezi până acum ezitanți sau neîncrezători să facă pasul de a se programa pentru vaccinare prin intermediul platformei digitale Doctolib - în timp ce, pe alți francezi, i-a convins să se opună și mai îndârjit vaccinării, întrucât măsura politică a obligativității spulberă încrederea față de utilitatea actului medical care, dacă ar fi atât de performant pe cât se spune, ar fi trebuit să se impună de la sine în cele 7 luni scurse de la începutul campaniei de vaccinare. La acea vreme, în decembrie 2020, Emmanuel Macron se declara împotriva obligativității vaccinării, pledând pro-alegere:
 
 
 
Între timp, președintele socialist s-a întors la 180 de grade și ar dori „vaccinare obligatorie universală” în Franța, care, brusc, nu mai este patria rațiunii și a argumentului științific, ci a dictatului politic. 
 
În numele libertății, oponenții măsurilor restrictive și-au strigat miercuri nemulțumirea.

La Paris, mai multe grupări au totalizat, potrivit ministerului de Interne, 2250 de persoane în punctul culminant al manifestărilor, începute din piețele Republicii și Clichy. Cum se întâmplă la majoritatea protestelor anti-restricții, numărul manifestanților este în realitate mult mai mare decât cel recunoscut de poliție.

La finele după-amiezii, pe bulevardul Magenta, s-au produs câteva incidente violente, la care forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, a relatat un reporter AFP.

Traseul declarat nu a fost respectat de manifestanți, a constatat cu regret Prefectura de Poliție într-o postare pe Twitter, deplângând „tirurile cu proiectile” și „incendierea de pubele”. E posibil ca anumiți membri ai unor grupări radicale să fi venit echipați cu sticle incendiare și cocktail-uri Molotov - ne amintim că altă dată manifestanții de stânga incendiau mașini și spărgeau vitrine în Paris - și, în general, când atmosfera unui marș devine tensionată e aproape imposibil ca mulțimea să fie ținută în frâu de organizatori pentru a „se respecta traseul”, cum cer regulile „autorităților” pe care protestatarii oricum nu le mai creditează cu autoritate.
 
„Împotriva dictaturii”, „Împotriva pașaportului sanitar”, „Nu suntem cobai!”, se putea auzi în rândurile manifestanților.

Yann Fontaine, un funcționar notarial în vârstă de 29 de ani, a venit din Berry pentru a protesta la Paris. Respingând eticheta de „conspiraționist”, el a explicat pentru AFP că „pașaportul sanitar înseamnă segregare” socială. „Macron mizează pe fricile oamenilor, e revoltător. În anturajul meu, cunosc oameni care spun că se vor vaccina doar pentru a putea să-și ducă micuții la cinematograf, nicidecum pentru a-i proteja pe cei din jur să nu facă forme grave ale bolii Covid-19”, s-a plâns el.

53 de manifestații pe aceeași temă au avut loc în mai multe orașe ale Franței, potrivit ministerului de Interne.
 
Urmăriți și Analiza afirmațiilor „științifice” ale lui Emmanuel Macron de către prof. dr. Peter McCullough, prezentate de France Soir.