ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea actriță Draga Olteanu Matei, reprezentantă a „generației de aur” a teatrului românesc s-a stins din viață, noaptea trecută, la vârsta de 87 de ani.

Actrița cu nume rar era internată de vineri la Spitalul Sfântul Spiridon" din Iași după ce a suferit o hemoragie digestivă. Actrița a fost transferată de la Piatra Neamț la Iași, pe 13 noiembrie, în stare gravă, cu o urgență gastrointestinală. 

A jucat de-a lungul vieții pe scena Teatrului Național București, în numeroase filme, la televiziune și la radio. Din 2007 s-a retras la Piatra Neamț, scrie RADOR.

Despre numele său artista povestea, peste ani: „Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,8 kilograme, mi s-a pus o funduliță roșie de mână și m-au purtat prin tot spitalul să mă arate și tatăl meu a zis să poarte numele Drag, să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire și ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu. Însă mă bucur mult de dragostea pe care mi-a arătat-o publicul, e cel mai mare cadou.”
 
În 2013, când a împlinit 80 de ani, artista mărturisea într-un interviu din Jurnalul Național: „Sunt româncă, asta sunt. Asta mă alcătuiește pe mine, nu?! M-am născut româncă și româncă o să mor. Și după ce n-oi mai fi tot româncă o să fiu! ”
 
Primul spectacol, care se numea „Prințesa din pădurea adormită”, l-a pus în scenă la vârsta de 13 ani, în perioada în care era elevă la Liceul „Iulia Hasdeu” din Lugoj. A făcut parte apoi din echipele de amatori, fie ale școlii, fie ale Casei Armatei, și de obicei ea le conducea.

În jurul vârstei de 17 ani s-a mutat la Brașov, unde a intrat într-o echipă de amatori, la Casa Centrală a Armatei.

În anul 1956 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

În septembrie același an a debutat în teatru în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în piese de teatru de succes: „Coana Chirița” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași – 1987), „Gaițele” de Kirițescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băieșu etc.

Pe scena Teatrului Național a mai jucat în piese precum „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, sau în „Crimă pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.
 
 
A avut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu inegalabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Mărin miliardar” (1979), regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea.

Draga Olteanu Matei își aminteste de colaborarea cu nemuritorul Amza Pellea, astfel: "Amza a făcut un personaj național. Eu am jucat-o pe Veta în Nea Mărin. Mi-am dorit foarte mult și mi-a fost teamă să nu-mi ia rolul o altă colega. Chiar am vorbit cu Amza și îi spuneam că aș fi fost foarte suparată dacă nu mă alegea pe mine”.

Alte filme, pentru marele ecran, în care a jucat sunt Haiducii (1966), Răzbunarea haiducilor (1968), Frații Jderi (1974), Toamna bobocilor (1975), Eu, tu, și… Ovidiu (1978), Acțiunea „Autobuzul” (1978), Buletin de București (1983), Rămășagul (1985), Căsătorie cu repetiție (1985), Ministerul comediei (1999) sau Faimosul Paparazzo (1999).

A avut numeroase roluri în Teatrul Național Radiofonic, cum sunt cele din „Hagi Tudose”, „Întâlnire cu Vasile Alecsandri”, „Milionarul”, „Momente și schițe”, „Mușcata din fereastră” sau „Visul unei nopți de iarnă”.

După pensionarea actriței, în 1992, a înființat, la Piatra Neamț, propria companie pentru actori neprofesioniști „Teatrul Vostru”, unde actrița instruia tinerii în arta teatrului.
 
Draga Olteanu Matei a colaborat și la realizarea a numeroase producții ale Teatrului Național Radiofonic, printre acestea aflându-se „Douăsprezece scaune” de Ilf și Petrov, dramatizarea radiofonică Tereza Trestian, regia artistică Paul Stratilat – în anul 1967,

„Întâlnire cu Vasile Alecsandri” de Virgil Brădățeanu, regia artistică Paul Stratilat – în 1980, „Milionarul” de Iordan Iovkov, traducere de Atanasie Gospodinov, adaptare radiofonică de Mugur Marlan, „Momente și schițe” de Ion Luca Caragiale, regia artistică Ion Vova – 1971, sau „Mușcata din fereastră” de Victor Ion Popa, adaptare radiofonică de Mircea Popescu, regia artistică Dan Puican – 1974.

Draga Olteanu – Matei a primit de-a lungul carierei numeroase premii și distincții, printre care Premiul ACIN, pentru rolurile „Ilustrate cu flori de cîmp„ și „Filip cel bun” (ambele realizate în 1974) – în anul 1975, sau Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc” – la 30 mai 2002.

De asemenea, a primit, în anul 2003, Premiul pentru Cea mai iubită actriță acordat de TVR și Prime Time World Broadcast, în anul 2004 – Premiul UNITER pentru întreaga activitate, în anul 2005 – Premiul de Excelență al Revistei VIP și în 2010 – Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră.

Este Societară de onoare a Teatrului Național și Cetățean de onoare al municipiilor București și Piatra Neamț.

La 23 octombrie 2014, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia, artista a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație inmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României.