ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lipsa unor probe clare a dus la achitarea definitivă a inculpaților în dosarul de trafic de minori de la Țăndărei. Așa arată judecătorii de la Curtea de Apel Târgu Mureș în motivarea deciziei din decembrie 2019, potrivit Mediafax.
 
Judecătorii notează că nu pot da condamnări sub presiunea mediatică, în condițiile în care procurorii DIICOT nu au strâns suficiente dovezi.

Judecătorii scriu în document că este greu de înțeles cum anchetatorii DIICOT nu au reușit să adune informații pertinente, utile și care să dovedească fără echivoc cum au ajuns minorii identificați în Anglia, care a fost rolul și scopul inculpaților în drumul copiilor către această țară și dacă părinții copiiilor și-au făcut obligații față de inculpați.

Magistrații arată că anchetatorii s-au bazat pe probe indirecte care nu pot conduce automat la condamnarea unor persoane, cu atât mai mult cu cât acuzațiile, printre care trafic de minori și constituire de grup infracțional organizat, sunt foarte grave.

Instanța mai arată că în cursul judecății este mult mai greu să obțină informații suplimentare de la martori, mai ales că mulți dintre aceștia locuiesc în Țăndărei, aceeași localitate în care stau și inculpații, considerați lideri ai comunității.

Judecătorii admit că unii dintre copiii transportați de unii acuzați în afara graniței au fost surprinși de autoritățile britanice cerșind sau furând, însă consideră că anchetatorii nu au dovedit că inculpații i-ar fi dus în străinătate pentru a-i exploata.

Nici în ceea ce privește acuzația de spălare a banilor instanța nu consideră că au fost suficiente probe. Nu s-a dovedit că primirea unor sume de bani de la diverse persoane are legătură directă cu vreo activitate infracțională, mai notează judecătorii în motivare.

Reamintim că cei 25 de inculpați din dosarul Țăndărei au fost achitați definitiv, la finele anului trecut, de Curtea de Apel Târgu-Mureș. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficați de inculpați.

În cadrul operațiunii numită „Europa" au fost efectuate zeci de percheziții domiciliare, la care au participat și ofițeri din cadrul Metropolitan Police și specialiști Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracționale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerșească sau să comită infracțiuni stradale.