ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În calendarul sărbătorilor profesionale și zilelor memorabile, care sunt marcate în regiunea separatistă transnistreană, au mai fost adăugate două date, scrie agenția oficială de la Tiraspol, Novostimpr.com, preluată de Radio Chișinău.

Potrivit sursei, liderul separatist de la Tiraspol a semnat un așa-zis decret privind instituirea a două noi date marcante.

Astfel, la 2 martie în regiunea secesionistă va fi marcată „ziua începutului respingerii agresiunii ample a Republicii Moldova” împotriva nerecunoscutei republici din stânga Nistrului.

Pe 2 martie 1990 a fost declanșat războiului de pe Nistru pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Conflictul armat a durat câteva luni, s-a soldat cu pierderi de vieți omenești, iar  separatiștii au fost susținuți deschis de armata Rusiei. În urma lui, unități militare rusești și muniții continuă să se afle și azi pe teritoriul din stânga Nistrului.

În același timp, în regiunea transnistreană a fost introdusă în calendarul sărbătorilor data de 12 iunie - ziua Rusiei. Rusia își sărbătorește pe 12 iunie ziua națională, care celebrează semnarea Decretului de Suveranitate a Republicii Sovietice Federative Socialiste a Rusiei, în 1990.

În amintirea celor care au pierit în acel război, ziua de 2 martie a fost decretată de Chișinău drept Ziua Memoriei. 

 

Vedeți și 2 martie 1992: 30 de ani de la începutul războiului româno-rus din Transnistria. VIDEO