ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marele actor Florin Piersic a împlinit joi, 27 ianuarie, frumoasa vârstă de 86 de ani. Părinții lui erau originari din Bucovina,însă el s-a născut la Cluj-Napoca, unde a urmat liceul, absolvind apoi la București Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC-ul de astăzi). De-a lungul timpului Florin Piersic a primit titlul de „cetățean de onoare” al mai multor orașe, printre care Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București, Galați și Iași. În 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. Pe 30 mai 2002, Florin Piersic a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. În 2012 a devenit cetățean al statului românesc de dincolo de Prut, redobândind cetățenia în baza faptului că tatăl său a lucrat și trăit la Soroca o parte din viață. În 2018, Florin Piersic s-a numărat printre artiștii care au susținut căsătoria dintre un bărbat și o femeie, sprijinind astfel Referendumul pentru Familia normală. VIDEO:


O secvență din filmul „Pintea” (1976), în care Piersic joacă rolul principal, este ilustrativă pentru felul cum arăta viața românilor sub ocupația imperiului habsburgic de ocupație. Nu cu mult diferită față de viața de sub ocupația imperiului mondialist-vaccinist. În orice caz, setea de Libertate a românilor a rămas la fel de mare. VIDEO:

 
Filmul integral PINTEA îl puteți viziona mai jos. VIDEO: 

 
Cu toate că 27 ianuarie este ziua lui, în 2022 Florin Piersic și-a petrecut-o cu mare tristețe: el a participat la înmormântarea unui bun prieten, epigramistul clujean Eugen Albu. Marele actor s-a întors din Germania pentru a-și plânge prietenul răposat la Cluj-Napoca. 

„Nu pot să cred că Eugen nu mai este. Orice se va întâmpla pe pământ, oricât va evolua lumea sau va coborî, fără Eugen Albu nu va mai fi la fel. Iartă-ne, Eugen dragă. Noi suntem mai muritori decât tine!”, ar fi spus Florin Piersic la înmormântarea scriitorului Eugen Albu, potrivit mărturiei realizatorului Ovidiu Purdea Someș, date în exclusivitate pentru Antena3. Apoi, actorul a dezvăluit că vrea să-și petreacă ziua în sigurătate, rugându-se pentru sufletul defunctului său prieten. 
 
Realizatorul Ovidiu Purdea Someș a postat și pe social media o relatare despre înmormântarea epigramistului Eugen Albu, precum și mai multe fotografii, una dintre ele surprinzându-l pe Florin Piersic îndoliat.

„A plecat la ceruri unul dintre cele mai frumoase spirite ale acestui pământ, epigramistul EUGEN ALBU...
Din clipa în care ne-am întâlnit, acum mai bine de 25 de ani, am rămas legați sufletește de parcă ne știam de-o viață. Cu generozitatea sa proverbială, mi-a onorat toate evenimentele artistice ale vieții. Intre noi au fost cuvinte, lumină și zâmbete!
Drum lin printre stelele lumii, dragul meu Eugen! Condoleanțe dragilor tăi. Și sunt mulți!”, a scris realizatorul pe Facebook

La rândul său, părintele Mircea de la Parohia Ortodoxă Bucea a postat la 25 ianuarie necrologul „omului” Eugen Albu: 

„Ieri, după o grea suferință, a plecat la Domnul, la vârsta de 82 de ani, OMUL Eugen Albu, prieten al satului nostru.

Om de cultură, unul din cei mai buni epigramiști din țară, iubit, apreciat și stimat de toți cei care l-au cunoscut, el lasă un gol imens în familie, între prieteni, în societate .
 
Înmormântarea va avea loc joi, ora 13, la Cimitirul Central din Cluj .
 
Bunul Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească și să-l așeze în ceata drepților !
Părintele Mircea”.