ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În perioada 25-27 aprilie (care, în 2022, coincide cu începutul Săptămânii Luminate), se împlinesc 30 de ani de la prima revenire în țară a Regelui Mihai de după căderea regimului comunist. La data de 26 aprilie 1992, când Mihai I al României se întâlnea cu românii la biserica voievodală „Sfântul Gheorghe-Nou” din București, principele Nicolae avea doar 7 ani și venise de mână cu ilustrul său bunic. Îl lăsăm să ne istorisească amintirea acelei clipe de neuitat din istoria poporului român:
 
„26 aprilie 1992, prima zi de Paște. O zi pe care nu o voi uita niciodată!
În urmă cu 30 de ani, bunicul meu, Ultimul Suveran al țării, se întorcea pe pământ românesc, după un exil lung și dificil. A fost primit de către oameni cu brațele deschise, cu flori și urale, cu bucurie în suflete și lacrimi în ochi, în drumul său spre biserica Sf. Gheorghe pentru a doua slujbă a Învierii.
Aveam doar 7 ani când l-am însoțit la revenirea în țară, însă acela a fost momentul care m-a marcat pentru tot restul vieții - clipa când am început să înțeleg că Mihai I nu a fost doar bunicul meu, ci și Regele României.
Acea dată va rămâne în istorie și în inimile noastre ca un moment unic, mai presus de cuvinte.” FOTO:
 
 
 
 
 
„Între 25-27 aprilie 1992, după peste 40 de ani de exil forțat, bunicul meu revenea în țară, vizitând Capitala, Curtea de Argeș și Putna. 
 
 
 
 

La 30 de ani distanță, m-am întors într-unul din locurile unde s-a scris o pagină din istoria României.
 
Pe 26 aprilie 1992, câteva sute de mii de oameni au venit în întâmpinarea Regelui Mihai I la biserica voievodală "Sfântul Gheorghe-Nou" din București, pentru a-l primi din nou "acasă". A fost unul dintre cele mai emoționante momente pe care le-am trăit vreodată, moment pe care atunci l-am privit prin ochii unui băiețel de 7 ani, care tocmai își vedea bunicul în altă ipostază - aceea de Suveran al țării. 
 

Am retrăit ieri acele clipe emoționante alături de cei prezenți la Sfânta Liturghie, ocazie cu care m-am rugat pentru bunicii mei. În depănarea amintirilor mi-au fost alături parohul bisericii, Pr. Emil-Nedelea Cărămizaru, Părintele Gheorghe Bogdan, parohul  locașului în anul 1992 și jurnalistul Marilena Rotaru.
 

De asemenea, am avut onoarea de a semna pe Evanghelia, alături de semnătura bunicului meu din 1992, ceea ce a făcut ca ziua de ieri să fie cu atât mai specială pentru mine”, a scris Nicolae al Romaniei, miercuri, 27 aprilie 2022, pe Facebook.
 
 
 
Adresarea principelui Nicolae către credincioșii prezenți la slujbă VIDEO: 

  
Adresarea Regelui Mihai I către poporul român la prima lui vizită în țară de după căderea regimului comunist, la Paștile anului 1992, 25 - 26 aprlie VIDEO
 
 
30 de ani de la prima vizită a regelui Mihai în România, după 45 de ani de exil, după 45 de ani de exil 30 de ani de la întoarcerea Regelui Mihai din exil | Fragment din documentarul "Regele Mihai: Drumul către casă". VIDEO: