ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul George Damian a prezentat ieri dovezile crimelor de război comise de ruși în Ucraina, în contextul celei de-a 39-a zile de război în Ucraina, precum și alte evoluții din conflictul aflat în desfășurare în țara vecină:


„1. Autoritățile ucrainene au înregistrat până acum un număr de 410 civili uciși de militarii ruși în localitățile Bucea, Hostomel și Irpin în perioada când acestea s-au aflat sub controlul forțelor ruse. O treime din aceste cadavre au fost deja examinate de medicii legiști și procurorii ucraineni au început cercetările pentru stabilirea exactă a comiterii acestor crime. Ministerul Apărării de la Moscova a emis un comunicat în care afirmă că forțele militare ruse nu au comis crime de război și că militarii ruși s-au retras din aceste localități la 30 martie, știrile despre cadavrele civililor lăsate în stradă apărând la câteva zile diferență. Imaginile cu civilii ucraineni uciși în localitățile de lângă Kiev s-au răspândit în întreaga lume și vor atârna greu în balanța negocierilor, este de așteptat ca Tribunalul Penal Internațional de la Haga să primească dovezile strânse de procurorii ucraineni. Crimele comise de militarii ruși au fost documentate și de membrii organizației Human Rights Watch în mai multe localități din alte regiuni care au fost ocupate de armata rusă, nu doar în cele de lângă Kiev.

2. Trupele ruse s-au retras ieri din zona orașului Sumî, care a fost asediat încă din prima zi a războiului. Orașul Harkov rămâne înconjurat de forțe ruse.

3. Orașul Izium este deplin sub controlul trupelor ruse, care au înființat puncte de control a traficului, conform viceprimarului orașului, Vladimir Mațokin. În oraș nu există energie electrică, Internet și semnal de televiziune. Există din rândurile populației locale persoane care colaborează cu forțele ruse. Șeful ucrainean al administrației regiunii Donețk a făcut ieri apel la civili să părăsească regiunea, deoarece se prefigurează intensificarea luptelor. Au continuat ieri luptele din zona Donbas, unde forțele ruse încearcă să elimine prezența forțelor ucrainene. 

4. Zelensky a anunțat că Statele Unite nu sunt încă de acord să acorde Ucrainei garanții de securitate, așa cum au fost ele solicitate de Kiev. Zelensky a precizat că nici una din țările implicate în formula de garanții de securitate avansată de Kiev nu a răspuns la această solicitare.

5. Locuitorii din Kahovka (regiunea Herson) au organizat ieri un protest împotriva ocupației ruse, forțele ruse au folosit grenade lacrimogene și focuri de avertisment pentru dispersarea protestatarilor. În orașul Herson mai multe sute de persoane purtând steagul Ucrainei s-au strâns la statuia poetului Taras Șevcenko în semn de protest față de ocupația rusă.

6. Ministra Irina Vereșciuk a anunțat ieri că 11 primari de localități ucrainene ocupate se află în detenția forțelor ruse. Primarii localităților Rubijne, Milov, Markovka și Staniția Luganska  colaborează cu forțele ruse – a anunțat guvernatorul regional Serghei Gaidai, aceste localități se află pe direcțiile de atac ale rușilor din zona Donbas.

7. Atacul cu rachete de sâmbătă de la Odessa a distrus rafinăria din localitate, cu o zi înainte a fost distrusă cu rachete rafinăria din orașul Kremenciug”, a scris istoricul George Damian pe Facebook.
 
Invazia Armatei Ruse în Ucraina, denumită de regimul Putin „operațiune militară specială”, a început în zorii zilei de 24 februarie 2022. Deși se aștepta inițial să fie un război-fulger, soldat cu împrejmuirea, cucerirea și capitularea Kievului, rușii nu prea au reușit să domine capitala, concentrându-se mai mult pe „eliberarea” de sub administrația ucraineană a republicilor separatiste Donețk și Lugansk și pe o ofensivă sudică ce pare a avea ca punct extrem Odesa (posibil și Transnistria) și o posibilă lipsire a Ucrainei de ieșire la Marea Neagră.