ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru că cititori noștri au avut păreri diferite inspirate de relatările ucrainene și ruse despre ceea ce presa occidentală a prezentat ca „Masacrul de la Bucea”, încercăm să trecem în revistă argumentele de o parte și de alta, în contextul în care unii cititori ne acuză cu suntem, chipurile, filoruși și alții ne mustră cu suntem filoamericani. Ambele categorii uită că un KGB-ist ca Putin înconjurat de liota lui de miliardari oligarhi cu multiple cetățenii dintre care se detașează cea a Israelului nu reprezintă Rusia cu zecile ei de milioane de mujici care mor de foame așa cum un BBB-ist ca Biden nu reprezintă America profundă - apropo, cea mai creștină țară din lume, așa cum e ea, conform clasamentelor mondiale, în care Rusia este pe locul 7 din lume iar România pe locul 3, ca procentaj, dar de fapt pe locul 2, pentru că Vaticanul nu ar trebui considerat în acest clasament. După cum a mai scris însă ActiveNews, noi nu ținem nici cu Zelenski, nici cu Putin, nici cu Biden, ci doar cu adevărul, doar cu România.

După retragerea trupelor ruse din localitatea ucraineană Bucea, pe stradă au fost filmate corpuri de oameni căzuți la pământ, unele pe marginea drumului, întoarse cu spatele, iar altele chiar pe șosea, printre care și o femeie căzută cu bicicleta. Imaginile au fost prezentate de ucraineni și preluate larg de presa occidentală, după care o pleiadă de lideri politici și militari au luat poziții categorice de condamnare a Rusiei.

Pe de o parte, tabăra „negaționistă” susține că rușii au plecat pe 30 martie 2022 din localitate, iar primarul, Anatoli Fedoruk, a făcut pe social media un live (o filmare) la 31 martie, în care anunța plecarea rușilor, fără să menționeze nimic despre cadavrele din localitate. Iar celebrele filmări au apărut abia peste două zile. Filma primarul din buncăr, decuplat de realitățile din orășelul pe care-l conduce? Cum de-au rămas cadavrele atâtea zile pe stradă, fără să le acopere sau îngroape nimeni dintre localnici sau rudele lor?

„Pe 30 pleacă rușii, da? Pe 31 primarul spune că-i bine ș.a.m.d., și pe 3, când intră presa străină, însoțită de ucraineni... (descoperă cadavrele indicate de ei, n.r.) Eu zic în felul următor: Bă, nu ne credeți proști, că noi am mai trăit o dată experiențele astea! Bun, pe 30 pleacă. Nu pleacă în goană. Și, de pe urma lor, rămân cadavrele alea de-o parte și de alta a drumului. Pe 3 vine presa străină împreună cu autoritățile de la Kiev și descoperă cadavre. Păi și cetățenii ăia din orașul ăla unde erau? Când au plecat criminalii ăia au lăsat de-a lungul unui drum cadavre și nu se duce vestea în oraș? Nu vine lumea? Nu vin neamurile, nu vin curioșii? N-a venit nimeni să vadă cum stau alea acolo și să zică hai să le-ngropăm! Au stat până pe 3. Adică cetățenii acelui oraș i-au lăsat pân-a venit presa. Nu sunt normali la cap! Nu vine nimeni, nu-i acoperă c-un cearșaf? Nimeni din presa lumii n-a întrebat neamurile ălora. Cadavrele alea sunt fără identitate? Astea sunt întrebări. N-avem dreptul să ni le punem?”, se întreabă ziaristul Ion Cristoiu înntr-un Jurnal Video al său, citând din memorie opinia unui jurnalist italian.

Fața și reversul informației, în viziunea publicistului Iulian Capsali

„Se pare că „masacrul de la Bucea” este tot atât de adevărat ca „masacrul de la Timișoara” din decembrie 1989. (...) Un lucru e cert, în prima zi după ce armata rusă s-a retras de la Bucea (și din toată zona Kievului), primarul acestei mici localități, un fel de Pipera pentru București, nu a menționat absolut nimic despre aceste presupuse „atrocități”, era doar fericit că rușii se căraseră de acolo. Mai sunt și alte elemente care pun la îndoială narațiunea ucraineană din Bucea. Însă ce e clar este că emoția declanșată acum, ca și la noi acum 32 de ani sau la căderea Turnurilor Gemene din 11 09 2001, când a început ofensiva armată împotriva unei fantome (recte „războiul contra terorismului”), folosește unor forțe care au anumite interese de putere. Locală sau, azi, globală”, a scris publicistul Iulian Capsali pe Facebook

La Katyn rușii au mințit că masacrul a fost realizat de nemți

Pe de altă parte, cei care arată cu degetul către Rusia se leagă de cunoscutul apetit către violență al soldaților ruși, precum și de experiența istorică privind masacrele și dezinformarea. De exemplu, masacrul de la Katyn din 1940 a fost comis de sovietici, dar Moscova a susținut că vinovați ar fi naziștii, adică nemții de la acea dată. Revenind în prezent, admitem că nu putem judeca doar după proasta reputație, ci ne trebuie și dovezi. Totuși, ne întrebăm de ce rușii nu au filmat sau nu vor să arate modul în care s-au retras din Bucea? Iar asta, în condițiile în care până și un simplu jandarm are cameră de filmare frontală, iar soldații au camere video pe cască.

Unde sunt dovezile rușilor?

Astăzi, în secolul 21, toate tancurile sunt dotate cu aparate de înregistrare video, așa cum au azi până și mașinile de Poliție. Unde sunt filmările de la sosire și de la plecare cu strada măturată frumos și fărăp cadavre pe ea?

Dezmințiri verbale au venit din partea purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, și a ambasadorului Rusiei la ONU care, după cum s-a văzut, nu prea era stăpân pe cuvintele sale. Unde sunt dovezile pe care s-au tot lăudat rușii că le aduc? Numai vorbe, până acum.

O altă dezmințire a fost cea a Ministerului rus al Apărării, care a respins acuzațiile Kievului privind „masacrul civililor” din orașul Bucea, aflat în apropierea capitalei Ucrainei, afirmând că fotografiile și imaginile video ar fi un „un alt fals pus în scenă de regimul de la Kiev pentru presa occidentală”, scrie Cristoiu Blog.

Citiți și: RECUNOAȘTERE ÎN PREMIERĂ. Purtătorul de cuvânt al lui Putin: Da, avem pierderi semnificative. Este o tragedie uriașă pentru noi. Rusia admite 1.351 de soldați ruși morți pe front iar Ucraina și ONU anunță 167 de copii ucraineni și 1.611 de civili uciși

„Pixelu' Albastru” 

S-a invocat faptul că printre corpurile întinse pe stradă ar fi existat și unele care se mișcă. Dar, dacă privim cu atenție filmarea, putem la fel de bine trage concluzia că nu e o mână care se ridică, ci de o folie, o hârtie, o pungă care e mișcată de vântul stârnit de trecerea mașinii. Iar la filmarea cu omul surprins în oglinda retrovizoare că se ridică ar putea fi pur și simplu o schimbare de lumină, o iluzie optică.
 
Totodată, filmări ale sateliților occidentali arată existența unor gropi comune, precum și cea a cadavrelor pe străzi, înainte de plecarea rușilor la 30 martie. De ce nu pune Moscova la dispoziție filmări ale sateliților rusești care să arate contrariul?
 
Există filmări din dronă care arată mașini arse și victime pe autostrada E40. De asemenea, în orașe acesta nu ar fi primul act de violență care a fost înregistrat la adresa clădirilor și a civililor. Bineînțeles, rușii vor spune că naționaliștii ucraineni au folosit pentru infrastructura militară clădiri civile, ca să se asigure că armata inamică nu va trage asupra lor. Dar și afirmațiile acestea trebuie dovedite.
 
Se face mare tapaj asupra faptului că asemenea filmări și povești emoționale sunt menite să stimuleze o implicare a NATO în conflict, dar vedem foarte bine că până în prezent țările occidentale, membre NATO, nu au dorit până acum să se implice direct, mulțumindu-se la a anunța sancțiuni economice și măsuri diplomatice contra Rusiei. Le va face o filmare cu câțiva morți pe o stradă din Bucea să-și trimită propriii bărbați la moarte în Ucraina? E greu de crezut. (articolul continuă dedesubt) VIDEO: 

Serviciul de informații externe al Germaniei BND afirmă cu deține interceptări ale comunicațiilor radio ale militarilor ruși în care aceștia vorbeasc despre crimele de la Bucea și susține că le va pune la dispoziția unui Tribunal Internațional.

DER SPIEGEL a relatat că BND, serviciul de informații externe al Germaniei, dispune de noi imagini din satelit și a interceptat comunicații radio incriminatoare ale soldațiilor armatei ruse din regiunea de la nord de Kiev, în care se află și localitatea Bucea. O parte din traficul radio interceptat ar putea avea legătură cu cadavrele care au fost fotografiate la Bucea.

Comentariile interceptate par să infirme acum negațiile Rusiei. DER SPIEGEL a aflat că BND a informat miercuri parlamentarii cu privire la concluziile sale. O parte din traficul interceptat se pare că se potrivește cu locațiile corpurilor găsite de-a lungul drumului principal care traversează orașul. Într-una dintre ele, un soldat se pare că i-a spus altuia că tocmai împușcase o persoană pe bicicletă. Acest lucru corespunde fotografiei cu cadavrul întins lângă o bicicletă care a fost difuzată în întreaga lume. Într-o altă conversație interceptată, un bărbat ar fi spus: Mai întâi interoghezi soldații, apoi îi împuști.

De asemenea, materialul BND pare să ofere dovezi că membrii unității de mercenari ruși numită Grupul Wagner au jucat un rol principal în atrocitățile comise. Este cunoscut faptul că acest grup a comis atrocități similare în Siria.

Comunicațiile radio interceptat de BND ar da de înțeles că atrocitățile comise asupra civililor din Bucea nu au fost nici acte întâmplătoare, nici faptele unor soldați individuali care au scăpat de sub control. Mai degrabă, spun surse familiare cu înregistrările audio, materialul sugerează că soldații au vorbit despre atrocități ca și cum ar fi discutat pur și simplu aspecte din viața lor de zi cu zi.

Acest lucru, spun sursele familiare cu materialul audio, indică faptul că uciderea civililor a devenit un element obișnuit al activității militare rusești, posibil chiar parte a unei strategii mai ample. Intenția este aceea de a răspândi frica în rândul populației civile și de a reduce astfel voința de rezistență.

DER SPIEGEL a aflat că în prezent se analizează mai mult trafic radio interceptat, deși se pare că este dificil să se localizeze cu precizie o parte din înregistrările audio. Comunicațiile atribuite inițial localității Bucea, se precizează într-o actualizare, nu pot fi atribuite din punct de vedere geografic decât regiunii de la nord de Kiev, chiar dacă prezintă paralele clare cu crimele de la Bucea.

Filmare Daily Mail cu transportarea cadavrelor pentru a fi îngropate în cimitirul din Bucea. (articolul continuă dedesubt) VIDEO:  

Biciclista ucisă în Bucea ar fi fost o cosmeticiană aspirantă și bloggeriță, recunoaște un make-up artist dintr-o localitate învecinată

Cosmeticiana aspirantă al cărei cadavru a fost identificat la Bucea după manichiura sa unică (a cărei fotografie ilustrează articolul de față) se dovedește a fi biciclista care a fost spulberată de un tanc rusesc, scrie The Daily Mail. Victima a fost identificată ca fiind Irina Filkina, în vârstă de 52 de ani, o aspirantă la cariera de make-up artist, ucisă pe 5 martie 2022. Fotografia sfâșietoare a arătat o mână întinsă, ale cărei unghii erau date cu ojă distinctivă de culoare roșie și roz aprins. Fotografia a fost distribuită pe scară largă în întreaga lume, iar culoarea unghiilor a fost recunoscută rapid de un make-up artist din Gostomel, o localitate din apropiere. Aceasta a identificat-o pe Filkina ca fiind o femeie care i-a cerut ajutorul pentru a deveni ea însăși make-up artist. Pe lângă dezvăluirea identității sale, imagini șocante filmate cu drona publicate la începutul acestei săptămâni par să fi surprins momentul în care a fost ucisă în timp ce își conducea bicicleta spre casă. 

Bucea nu este singurul oraș din nordul Kievului unde au fost raportate crime de război. Borodianka ar putea ascunde un masacru mult mai mare

O fotografie impresionantă a unei femei care așteaptă ca trupurile surorii și nepotului ei să fie găsite în dărâmăturile unor apartamente bombardate a fost difuzată de surse guvernamentale ucrainene, denunțând minciunile purtătorului de cuvânt al lui Putin, care a vorbit despre crime de război „false” într-un interviu televizat.

Fotografia, realizată în Borodianka, un oraș din apropierea Kievului, o arată pe femeie stând pe un scaun în timp ce salvatorii caută supraviețuitori. Potrivit localnicilor, rușii au blocat eforturile de salvare, lăsând oamenii îngropați sub dărâmături timp de o săptămână, înainte ca forțele Moscovei să se retragă în cele din urmă. VIDEO:

Chiar și vineri, 8 aprilie, a fost bombardată gara din Kramatorsk, regiunea Donețk, fiind uciși 50 de civili, inclusiv copii, dintre miile de persoane care se înghesuiau să părăsească orașul cu trenul. La fel, ucrainenii acuză rușii și rușii ucrainenii.

Fotografiile de vineri din Kramatorsk înfățișau cadavre împrăștiate pe podea, zăcând printre bagaje și cărucioare de copii în fața gării aglomerate din oraș. Unele dintre ele fuseseră deja puse în saci verzi, în timp ce alte fotografii arătau fumul care se ridica din clădire în timp ce pompierii se grăbeau să ajungă la fața locului. De vină ar fi o rachetă sovietică de tip Tochka U, specifică atât armatei ruse, cât și ucrainene. Oficial, rușii declară că au renunțat la acest tip de rachetă odată cu trecerea la noul arsenal Iskander. Dar asta nu înseamnă că racheta nu putea fi trasă de separatiștii pro-ruși din regiune. Și nici de „naționaliștii ucraineni” care ar fi vrut să comită un act de răzbunare într-o regiune populată majoritar de rusofoni. Cert este că acest tip de rachetă de producție sovietică a fost folosit în trecut de ambele armate, astfel încât nu se poate concluziona precis care dintre ele e autoarea atacului. Rămâne de văzut dacă va exista vreo ripostă și cine o va conduce. Ironic, pe resturile rachetei căzute la Kramatorsk se putea citi inscripția „Pentru copiii noștri”, ceea ce denotă că a fost vorba de o răzbunare și că s-ar putea ca ea să nu aparțină unei armate regulate. 

Până unde merge nebunia?