ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trustul de presă Aleph News, nou-înființat de Adrian Sârbu în toamna anului 2020, e dat în judecată pentru insolvență de compania ETA2U, care se autodescrie ca integrator de soluții IT&C, având magazine de calculatoare în Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, București și Iași. Cererea de deschidere a insolvenței televiziunii lui Sârbu a fost înregistrată pe 5 iulie la Tribunalul București și are ca termen de judecată 4 noiembrie, potrivit PaginadeMedia.ro, care citează Supervizor.ro.

Compania Eta2U a fost fondată în 1992 la Timișoara și are în prezent 253 de angajați, o cifră de afaceri în 2020 de 55 de milioane de euro și un profit de 1,6 milioane de euro.

De cealală parte, în ograda trustului de presă al lui Sârbu, situația nu stă la fel de bine: Pentru anul 2020, ALEPH MEDIA SRL a raportat 157 angajați, venituri de 620.000 de euro (3.038.376 lei) și cheltuieli de 6,7 milioane de euro (33.228.073 lei).

Rezultă pierderi de 6,1 milioane de euro (30.221.643 lei), datorii de 5,5 milioane de euro (27.275.457 lei) și capitaluri proprii negative, de - 2 milioane de euro (-10.293.712 lei). Obligațiile restante la bugetul de stat totalizează 2,1 milioane de euro (10.423.505 lei) pentru firma lui Adrian Sârbu.

Dar cine este acest mogul al presei posdecembriste?
 
În anii ‘90 era o slugă preaplecată a regimului (neo)comunist Iliescu-Roman și plănuia să înăbușe în sânge revolta studenților din Piața Universității, își amintește jurnalistul Victor Roncea. „În luna mai 1990, inculpatul Adrian Sârbu, mogulul uns cu alifiile tuturor regimurilor, pe atunci șeful de cabinet al premierului FSN Petre Roman, a gândit un atac terorist asupra manifestanților din Piața Universității și a cerut ministrului Apărării să-i pună la dispoziție 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari”. Citiți în continuare PENTRU CEI CU MEMORIE SCURTĂ: Adrian Sârbu a vrut să arunce în aer balconul Universității cu tot cu Marian Munteanu în el. Mașina-capcană urma să conțină 20 de kg de trotil. Planul malefic al mogulului cu minte criminală a fost reprodus în 13 iunie 1990.
 
După cum ActiveNews relata în 2018, și RomâniaFilm (RADEF) a intrat în insolvență la cererea în principal a Fiscului, dar unul dintre autorii morali ar fi și Adrian Sârbu sau grupul fondat de el, Media Pro. Încă de la mijlocul anilor ‘90, aceștia au dorit să acapareze o parte din cele peste 600 de cinematografe care existau la ieșirea din ceaușism. Pentru început, pe mâna lui Sârbu au intrat celebrele studiouri de la Buftea. Au urmat apoi mai multe cinematografe din țară, închiriate de magnatul media. Și apariția mall-urilor, cu săli mari și moderne, precum și apariția platformelor online de filme au contribuit la decăderea sistemului românesc de cinematografe.