ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Duminică, 25 iulie 2021, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord a săvârșit în incinta C.N.M. ASTRA din Dumbrava Sibiului, Sfânta Liturghie de sărbătoarea Adormirii Sfintei Ana și, apoi, Sfeștania inaugurării casei străbunicilor săi, strămutate în muzeu. Această gospodărie a străbunicilor săi Iustin și Marina din satul său natal Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Macarie a donat-o muzeului etnografic din Sibiu. La evenimentul organizat de către directorul Ciprian Anghel Ștefan și colaboratorii săi, au fost prezenți și mulți credincioși de toate vârstele care au venit din Spermezeu, conduși de preotul lor paroh Simeon Ioan Buta, informează pagina de facebook a Episcopiei Europei de Nord.

De asemenea, în curtea bisericuței de lemn cu program liturgic permanent din incinta muzeului au fost prezenți credincioși de la mai multe parohii din Sibiu, care au asistat la Sfânta Liturghie arhierească alături de PS Macarie și cu binecuvântarea ierarhului locului, ÎPS Laurențiu. Împreună cu PS Macarie a slujit un sobor de preoți sibieni, din care au făcut parte consilierul de misiune al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Liviu Iulian Tarcău, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, și preotul slujitor la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Muzeul din Dumbrava Sibiului, Claudiu Rareș Sbera, dar și alți slujitori ai sfintelor altare, a precizat Mitropolia Ardealului

 

Aceasta nu este prima casă pe care PS Macarie a donat-o unui muzeu al satului. În vinerea precedentă, preasfinția sa a slujit la sfințirea „casei preotului” din incinta Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” București.
 
„Bogăția unui muzeu stă în patrimoniul lui. Astăzi am deschis spre vizitare casa din satul Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud. A fost un moment de mare bucurie pentru noi, cu atât mai mult cu cât la slujba de sfințire a fost prezent însuși donatorul casei, Preasfințitul Macarie Drăgoi, episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Pentru generozitatea de care a dat dovadă, Preasfinția Sa a primit titlul de Ambasador al Muzeului Satului.

"Casa Preotului", așa cum va fi ea cunoscută în Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", este reprezentativă pentru arhitectura de la poalele Munților Țibleș, iar cei care ne vor trece pragul o pot vedea în Satul Nou, în partea sudică a muzeului, pentru a se bucura de frumusețea culturii populare.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru vremea frumoasă pe care ne-a dăruit-o în această zi și pentru toate binefacerile pe care le revarsă asupra culturii autentice românești”, este anunțul făcut pe 23 iulie 2021 de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” pe Facebook.

Revenind la evenimentul din Dumbrava Sibiului, vă oferim mai jos spre vizionare următoarele crâmpeie de sărbătoare: 

Predica PS Macarie la Duminica a V-a după Rusalii, a vindecării demonizaților din Ținutul Gadarenilor: 

 
Slujba de sfințire a casei bunicilor ierarhului și discursurile oficiale:
 

Momentul folcloric de la final - Cununa de grâu - dansuri și obiceiuri maramureșene: